Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Británia v zajatí mutácie koronavírusu: Johnson vyhlásil lockdown pre milióny ľudí, pridal sa aj Wales

Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson dnes ohlásil zavedenie najvyššieho stupňa karanténnych obmedzení v Londýne a na juhovýchodu a východu Anglicka od nedeľného rána. Obyvatelia uvedených oblastí budú musieť - až na obmedzené výnimky - zotrvať vo svojich domovoch, uviedla stanica BBC na svojom webe. Nové reštrikcie proti šíreniu nákazy koronavírusu majú platiť najmenej dva týždne, preskúmané majú byť 30. decembra, dodala.

Uzáveru, ktorá začne platiť už od polnoci, ohlásil tiež Wales, kde tamojšie úrady pôvodne plánovali sprísniť reštrikcia až po Vianociach. Severné Írsko tiež už oznámilo, že tento krok príde hneď po sviatkoch, uviedla agentúra AP. Sprísnenie reštrikcií podľa nej znamená, že milióny ľudí musí zrušiť dohodnuté stretnutie o Vianociach a tiež väčšina obchodov v Londýne a ďalších dotknutých oblastiach bude musieť zatvoriť. V Škótsku premiérka Nicola Sturgeonová podľa BBC uviedla, že obmedzenie proti nákaze sa zmiernia len na Štedrý deň. Tento krok objasnila tým, že vzhľadom na nové, ľahšie prenositeľnú verziu koronavírusu je nutná "silná prevencia".

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Až doteraz boli v Británii tri úrovne obmedzení, Johnson teraz vyhlásil štvrtý. Nové reštrikcie podľa premiéra zhruba zodpovedajú obmedzeniam zavedeným v novembri v Anglicku. Zavrieť budú musieť obchody, ktoré nie sú považované za základné, a tiež kryté športoviská. Ľudia by mali pracovať z domu, nemali by cestovať medzi oblasťami, bohoslužby zostávajú povolené.

Johnson na tlačovej konferencii podľa agentúry Reuters pripustil, že vládne plány zmierniť reštrikcia počas vianočných sviatkov padli kvôli rastu prípadov nákazy novým kmeňom koronavírusu SARS-CoV-2 detekovaným na juhu Anglicka, ktorý sa podľa vedcov šíri rýchlejšie ako ostatné. Johnson dodal, že nič nenasvedčuje, že by tento nový kmeň mal byť nebezpečnejší ako doterajšie. Komentátori upozorňujú, že vláda zmenila názor po troch dňoch - vtedy Johnson vyhlasoval, že "by bolo neľudské zrušiť Vianoce".

Spojené kráľovstvo je spolu s Talianskom najhoršie postihnutou európskou krajinou s viac ako 67.000 mŕtvymi. V sobotu Británia prekročila hranicu dvoch miliónov potvrdených prípadov nákazy koronavírusom od začiatku pandémie, pripomenula agentúra AFP.

Viac o téme: AnglickoWalesBoris JohnsonKoronavírusReštrikcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu