Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Nemecku vypočuli Navaľného ako svedka a poškodeného v kauze otravy

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

BERLÍN - Nemecké úrady v piatok potvrdili, že tento týždeň vypočuli vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného ako svedka a súčasne poškodeného v kauze otravy, ktorej obeťou sa stal v Rusku pred štyrmi mesiacmi. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca nemeckého ministerstva spravodlivosti Marius Leber spresnil, že výsluch sa uskutočnil na žiadosť Ruska, pričom Navaľnyj mal status poškodeného a svedka súčasne. Samotný Navaľnyj o svojom výsluchu napísal na sociálnych sieťach. Na výsluchu neboli prítomní žiadni ruskí vyšetrovatelia. Lebera vysvetlil, že proti tomu namietal Navaľnyj. Podľa Lebera je však "tento postup je v súlade s Európskym dohovorom o vzájomnej pomoci v trestných veciach".

Podľa AP nemecké úrady nateraz nerozhodli o žiadostiach Ruska o súdnu pomoc, ani o tom, či má byť záznam vypočúvania Navaľného v Berlíne odovzdaný Moskve. Nemecko opäť vyzvalo ruské úrady, aby viedli vlastné dôveryhodné vyšetrovanie otravy Navaľného. Leber poukázal na to, že "všetko potrebné, ako sú vzorky krvi a tkanív a odevy, sa nachádza v Rusku". Ku kauze otravy svojho najväčšieho oponenta sa vo štvrtok na výročnej tlačovej konferencii vrátil aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý opäť odmietol obvinenia, že je za ňou Kremeľ.

Putin poznamenal, že "ruské tajné služby musia Navaľného sledovať, lebo ho podporujú tajné služby USA". To však "vôbec neznamená, že ho (Navaľného) treba otráviť". "Kto ho už len potrebuje," pýtal sa Putin s úsmevom a na margo údajných plánov Moskvy o Navaľného likvidáciu dodal: "Keby sme (to) chceli, dotiahli by sme to do konca". Navaľnyj (44) skolaboval a upadol do kómy 20. augusta na palube lietadla z Tomska do Moskvy. Piloti urgentne pristáli v sibírskom meste Omsk, kde Navaľného hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti toxikologického oddelenia. O dva dni povolili lekári jeho prevoz špeciálnym lietadlom do Nemecka, kde sa liečil v berlínskej klinike Charité. Z nemocnice ho prepustili 23. septembra.

Niekoľko laboratórií nezávisle od seba prišlo na základe analýz biologických vzoriek k záveru, že Navaľnyj bol vystavený nervovoparalytickej látke typu novičok. Viacero štátov vyslovilo podozrenie, že za pokusom o jeho otrávenie je Rusko. To však akúkoľvek účasť na incidente odmieta.

Viac o téme: OtravaSvedokKauzaNemeckoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu