Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruská vláda podporuje návrh zákona vymedzujúci účasť novinárov na protestoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

MOSKVA - Ruská vláda vydala v piatok súhlasné stanovisko k návrhu zákona, ktorý novinárom znemožní byť na masových podujatiach ako účastník a súčasne ich aj spravodajsky pokrývať. Informovala o tom agentúra Interfax.

Vláda mala k poslaneckému návrhu zákona niekoľko pripomienok: žiada, aby novinári na masovom podujatí mali pri sebe preukaz vydaný príslušnou vládnou inštitúciou a novinárskou organizáciou. Navrhla tiež, aby na seba plynulo nadväzujúce protesty jednotlivcov mohli byť súdom posudzované ako masové podujatie. Vláda chce tiež presadiť zákaz usporadúvať verejné zhromaždenia, protesty a iné masové akcie v blízkosti budov operatívnych bezpečnostných zložiek.

Podľa v Rusku platného zákona sa protestná akcia za účasti jedinej osoby môže konať bez úradného povolenia, čo často využívajú odporcovia súčasného vedenia, keď sa schádzajú a na určenom mieste sa striedajú s plagátom či transparentom v rukách.

Napriek tomu, že protest jednotlivca sa takto môže konať aj bez povolenia, polícia často zasahuje, ak sa na určenom mieste vytvorí rad ľudí čakajúcich na to, aby sa mohli k protestnej akcii pridať. Ruské médiá v lete tohto roku po jednom takomto policajnom zásahu informovali, že podľa výkladu ruskej polície môže byť protest jednotlivca "skrytou formou kolektívneho verejného zhromaždenia".

Viac o téme: ProtestyZákonNovináriRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu