Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Komplikáciám spôsobeným KORONAVÍRUSOM podľahol charkovský primátor Kernes

Hennadiy Kernes
Hennadiy Kernes (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Komplikáciám spôsobeným infekčným ochorením COVID-19 podľahol vo štvrtok ráno v Berlíne vo veku 61 rokov primátor mesta Charkov Hennadij Kernes. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady a Kernesových príbuzných.

Kernes bol jedným z najprominentnejších ukrajinských židovských politikov. Zbohatol v 90. rokoch po rozpade Sovietskeho zväzu a následne vstúpil do politiky. Primátorom Charkova bol od roku 2010 až do svojej smrti.

Po zosadení prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v roku 2014, ktorého  Kernes dovtedy podporoval, sa pridal k výzvam, aby bol Charkov nezávislým od proeurópsykch ukrajinských lídrov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Koncom apríla 2014 Kernesa postrelil neznámy útočník, pričom mu zasiahol chrbticu aj pľúca. Kernes sa podrobil niekoľkým operáciám, ktoré absolvoval na Ukrajine aj v Izraeli. Zotavil sa, no odvtedy bol odkázaný na invalidný vozík.

Novým koronavírusom, ktorý ochorenie COVID-19 spôsobuje, sa Kernes nakazil v septembri. Následne ho 17. septembra previezli do berlínskej kliniky Charité, odvtedy sa na verejnosti neukázal. Kernes získal v októbrových komunálnych voľbách vyše 60 percent hlasov. Strana Obnova, za ktorú kandidoval, vtedy ubezpečila, že sa chystá vrátiť do Charkova.

Viac o téme: SmrťKomplikácieCharkovKoronavírusHennadij Kernes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu