Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Lieková agentúra EÚ odmieta, že na schvaľovaní vakcíny pracuje príliš pomaly

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

HAAG - Šéfka Európskej agentúry pre lieky (EMA) Emer Cookeová v pondelok obhajovala rýchlosť, akou táto inštitúcia postupuje pri schvaľovaní vakcíny proti koronavírusu. Reagovala tým na slová nemeckého ministra zdravotníctva Jensa Spahna, ktorý požadoval, aby regulačná agentúra pracovala na schvaľovaní vakcíny rýchlejšie.

Cookeová podľa tlačovej agentúry AFP povedala, že agentúra pracuje "na schvaľovaní prvej vakcíny proti nákazlivému ochoreniu 24 hodín denne". Šéfka EMA dodala, že podľa očakávania expertný výbor agentúry vydá odporúčanie najneskôr 29. decembra, "tieto časové rozvrhy sú samozrejme neustále v režime prehodnocovania".

"Európski občania nám povedali, že si želajú rýchle schválenie, ale ešte viac si želajú dôkladné posúdenie výhod a rizík tejto očkovacej látky, aby si mohli byť istí, že je bezpečná, účinná a vysoko kvalitná," vysvetlila Cookeová.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nemecký minister zdravotníctva Spahn vyjadril v nedeľu vo svojich tvítoch netrpezlivosť. Napísal, že Nemecko, ktoré vytvorilo vyše 400 vakcinačných centier a povolalo do služby okolo 10.000 lekárov a zdravotníkov, aby začali s hromadným očkovaním už v utorok 15. novembra, je teraz bez schválenia vakcín agentúrou EMA ochromené a nemôže v tomto smere nič robiť. Vakcína vyvinutá nemeckou spoločnosťou BioNTech a americkou firmou Pfizer je pritom už schválená na použitie v Británii, Spojených štátoch, Kanade a ďalších krajinách.

Viac o téme: VakcínaEMAEmerKoronavírusCookeová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu