Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Austrálski hasiči dostali pod kontrolu požiar na Veľkom piesočnom ostrove

Austrálsky hasič
Austrálsky hasič (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Rycroft)

BRISBANE - Austrálskym hasičom sa podarilo dostať pod kontrolu požiar, ktorý spálil viac ako polovicu Veľkého piesočného ostrova zapísaného do svetového dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Požiar mal údajne spôsobiť nelegálne založený oheň, informovala v pondelok agentúra AFP.

Požiar na najväčšom pieskovom ostrove na svete, ležiacom na východnom pobreží Austrálie, zničil rozsiahle pásma lesov. Počas víkendu však ostrov zasiahli výdatné búrky. "S pomocou dažďa a tímov sa nám podarilo požiar dostať pod kontrolu," uviedli v nedeľu na sociálnej sieti Twitter hasičské a záchranné zložky austrálskeho štátu Queensland.

Dážď a silný vietor zasiahli obľúbené turistické pobrežné miesto Gold Coast (Zlaté pobrežie) aj Byron Bay, kde môže dôjsť k erózii miestnej obľúbenej pláže. Vedci tvrdia, že v dôsledku klimatickej zmeny dôjde v Austrálii k extrémnym výkyvom počasia, akými sú napríklad suchá, požiare a cyklóny, ktoré sa budú zhoršovať, pokiaľ sa bude Zem naďalej otepľovať.

Počas požiarov v Austrálii na prelome rokov 2019 a 2020 plamene spálili územie s rozlohou viac ako 12,5 milióna hektárov a vyžiadali si najmenej 33 obetí vrátane šiestich hasičov. Konzervatívny austrálsky premiér Scott Morrison, ktorý označil toto obdobie za "čierne leto", opakovane spochybnil priamu súvislosť medzi rozsiahlymi lesnými požiarmi a klimatickou zmenou. Spolu s ministrom pre energetiku Angusom Taylorom sú presvedčení, že Austrália nemusí zintenzívniť snahy o znižovanie emisií skleníkových plynov, ktoré majú podľa AFP spomaliť globálne otepľovanie.

Viac o téme: PožiarOstrovAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu