Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po útoku na strednú školu v Nigérii je nezvestných okolo 400 študentov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LAGOS - Po útoku neznámych ozbrojencov na strednú školu v Nigérii sú nezvestné stovky študentov, potvrdila v nedeľu polícia štátu Katsina ležiaceho na severozápade Nigérie.

K útoku na chlapčenskú strednú školu v meste Kankara došlo v piatok neskoro večer. Spáchala ho skupina ozbrojencov vyzbrojených puškami AK 47, uviedol hovorca polície Gambo Isah. Dodal, že po ich útoku je nezvestných 400 študentov. Predpokladá sa, že v čase útoku bolo v areáli školy viac ako 600 študentov. Polícia, nigérijská armáda a letectvo úzko spolupracujú so školskými úradmi, "aby zistili skutočný počet nezvestných a/alebo unesených študentov," uviedol Isah. Dodal, že "tímy sa snažia nezvestných študentov vypátrať a zachrániť".

Armáda za podpory letectva už v sobotu lokalizovala miesto, kde sa zrejme skrývajú útočníci. Ide o lokalitu v lese Zango/Paula v oblasti Kankary. Armáda následne spustila záchrannú operáciu, pri ktorej došlo aj k prestrelke s útočníkmi, uviedol hovorca nigérijského prezidenta Muhammadu Buhariho.

Ako poznamenala agentúra AP, k najvážnejšiemu podobnému incidentu došlo v apríli 2014, keď členovia džihádistickej skupiny Boko Haram uniesli zo školského internátu v Chiboku v štáte Borno na severovýchode Nigérie spolu 276 dievčat. Asi 100 z nich je stále nezvestných. Predpokladá sa, že tento posledný útok spáchala niektorá zo skupín banditov pôsobiacich v severozápadnej Nigérii. Skupiny sú notoricky známe únosmi ľudí s cieľom získať za ich oslobodenie výkupné.

Viac o téme: Stredná školaútok Nigéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu