Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Senát schválil návrh zákona o obrane, ide na stôl Trumpovi

Dosluhujúci americký prezident Donald Trump
Dosluhujúci americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

WASHINGTON - Senát amerického Kongresu schválil v piatok drvivou väčšinou hlasov rozsiahly návrh zákona o obrane a výdavkoch na ňu. Dokument tak ide na stôl dosluhujúcemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý však pohrozil, že legislatívu bude vetovať.

Ako informovala agentúra AP, za návrh zákona o národnej obrane (NDAA) hlasovalo 84 členov Senátu a 13 ich bolo proti. Návrh tak získal vyše dvojtretinovú podporu potrebnú na prelomenie prípadného prezidentovho veta. Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila tento návrh v utorok pomerom hlasov 335:78, teda viac ako dvojtretinovou väčšinou.

Trump ešte pred hlasovaním na Twitteri avizoval, že bude vetovať "veľmi slabý zákon NDAA", pokiaľ z neho nebude odstránený tzv. paragraf 230, ktorý chráni internetové spoločnosti ako Twitter či Facebook pred zodpovednosťou za obsah zverejnený na ich platforme. O týchto sociálnych sieťach Trump tvrdí, že boli počas prezidentských volieb voči nemu zaujaté.

Trump okrem toho žiada, aby z navrhovanej legislatívy zmizlo ustanovenie, ktoré umožňuje premenovať vojenské základne pomenované po niekdajších konfederačných generáloch. Podľa agentúry DPA sa mu nepáči ani ustanovenie, ktoré by obmedzilo stiahnutie časti vojakov z Nemecka a Afganistanu.

Viac o téme: SenátZákonObranaDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu