Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Biden doplňuje zoznam svojich spolupracovníkov: Aj TOTO miesto bude zastávať žena

Budúci prezident USA Joe Biden
Budúci prezident USA Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Matt Rourke)

WILMINGTON - Novozvolený americký prezident Joe Biden si vo štvrtok vybral Susan Riceovú, ktorá bola poradkyňou bývalého prezidenta Baracka Obamu pre národnú bezpečnosť a veľvyslankyňou USA pri OSN, za riaditeľku rady Bieleho domu pre domácu politiku. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Ide o ďalšie Bidenovo vymenovanie do svojej administratívy, ktorú si urýchlene zostavuje. Demokrat Biden sa má prezidentského úradu ujať už 20. januára, preto si vybral aj ďalších spolupracovníkov: bývalý guvernér štátu Iowa Tom Vilsack má slúžiť druhé funkčné obdobie ako minister poľnohospodárstva, Obamov poradca v Bielom dome Denis McDonough je vytipovaný za post ministra pre záležitosti veteránov, členka Snemovne reprezentantov Marcia Fudgeová má riadiť ministerstvo bytovej výstavby a rozvoja miest a Katherine Taiovú si Biden vybral za šéfku Úradu obchodného predstaviteľa prezidenta USA.

Vo vyhlásení to uviedol Bidenov prechodný tím. Biden plánuje predstaviť svojich najnovších kandidátov na funkcie v piatok v štáte Delaware, dodal jeho tím. Tento výber podľa Reuters odráža Bidenovu oddanosť myšlienke rôznorodej administratívy a dokazuje aj jeho túžbu odmeniť svojich dlhoročných verných ľudí a veteránov z Obamovej administratívy, s ktorým pracoval.

Biden pôsobil v Obamovej administratíve ako viceprezident dve funkčné obdobia. Výber Riceovej (56) za Bidenovu hlavnú poradkyňu pre domácu politiku je prekvapujúci, pretože je známa pôsobením v oblasti zahraničnej politiky. Táto černoška sa tento rok už skôr uchádzala aj o kandidatúru vo voľbách ako Bidenova viceprezidentka.

Viac o téme: PrezidentAdministratívaSpojené štátyJoe BidenSusan Riceová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu