Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

KORONAVÍRUS Do Izraela dorazila prvá zásielka vakcín: Očkovanie spustia 27. decembra

Do Izraela dorazila prvá zásielka vakcín proti ochoreniu COVID-19
Do Izraela dorazila prvá zásielka vakcín proti ochoreniu COVID-19 (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

TEL AVIV - Do Izraela v stredu dorazila prvá zásielka vakcín od farmaceutickej spoločnosti Pfizer proti ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP.

"Koniec (epidémie koronavírusu) je na dosah," uviedol izraelský premiér Benjamin Netanjahu na medzinárodnom letisku Bena Guriona v Tel Avive, kam vakcíny dopravili deň pred začiatkom židovského sviatku Chanuka. "Chcem ísť príkladom a byť prvou osobou v Izraeli, ktorá sa touto vakcínou zaočkuje," avizoval Netanjahu. Tamojšie regulačné úrady látku ešte neschválili, izraelský premiér však očakáva, že sa tak stane "čoskoro".

Pfizer a BioNTech v novembri oznámili, že ich vakcína má 95-percentnú účinnosť. Británia ňou začala očkovať svoje obyvateľstvo v utorok. Britská Národná zdravotná služba (NHS) však v stredu vydala preventívne varovanie pred podaním vakcíny ľudom, ktorí mali v minulosti "výrazné" alergické prejavy. Stalo sa tak po tom, čo sa v utorok u dvoch zaočkovaných osôb objavili alergické reakcie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Izrael si okrem ôsmich miliónov dávok vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech zároveň objednal aj šesť miliónov vakcín od americkej biotechnologickej spoločnosti Moderna, ktoré plánuje prevziať na budúci rok.

Židovský štát v septembri v reakcii na rastúci počet prípadov nákazy zaviedol druhý celoštátny lockdown. Vláda odvtedy epidemiologické obmedzenia uvoľnila, koronavírus sa však opäť začal rýchlejšie šíriť. Od začiatku pandémie sa v Izraeli vírusom SARS-CoV-2 nakazilo 348.948 ľudí a 2932 ochoreniu COVID-19 podľahlo. Úrad premiéra v pondelok avizoval zavedenie nočného zákazu vychádzania, ktorý však musí najprv schváliť izraelský parlament.

Spustenie očkovania

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu oznámil, že jeho vláda spustí očkovanie verejnosti proti novému koronavírusu 27. decembra. Informovala o tom agentúra AP. Netanjahu na tlačovej konferencii vyhlásil, že Izrael je pripravený za deň zaočkovať približne 60.000 ľudí. Podľa neho je to na túto deväťmiliónovú krajinu "veľké číslo".

Viac o téme: ZásielkaVakcínaDoručenieIzraelKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu