Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trumpove vyhrážky vetovaním nepomohli: Snemovňa schválila návrh zákona o obrane

Dosluhujúci americký prezident Donald Trump
Dosluhujúci americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila v utorok drvivou väčšinou hlasov rozsiahly návrh zákona o obrane a výdavkoch na ňu. Stalo sa tak napriek vyhrážkam dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa, ktorý avizoval, že legislatívu bude vetovať, informovala agentúra AP.

Návrh zákona o národnej obrane (NDAA) odhlasovala Snemovňa pomerom hlasov 335:78. Okrem demokratov, ktorí majú v Snemovni väčšinu, ho však podporili aj viacerí republikáni. Navrhovaná legislatíva ide teraz na hlasovanie do Senátu a po možnom schválení v ňom bude predložená Trumpovi. Prípadné prezidentské veto budú musieť následne zákonodarcovia prelomiť dvojtretinovou väčšinou v oboch komorách Kongresu. V Snemovni pritom už v utorok získal návrh viac ako dvojtretinovú podporu.

Trump ešte pred hlasovaním na Twitteri avizoval, že bude vetovať "veľmi slabý zákon NDAA", pokiaľ z neho nebude odstránený tzv. paragraf 230, ktorý chráni internetové spoločnosti ako Twitter či Facebook pred zodpovednosťou za obsah zverejnený na ich platforme. O týchto sociálnych sieťach Trump tvrdí, že boli počas prezidentských volieb voči nemu zaujaté, pripomína AP. Trump okrem toho žiada, aby z navrhovanej legislatívy zmizlo ustanovenie, ktoré umožňuje premenovať vojenské základne pomenované po niekdajších konfederačných generáloch.

Viac o téme: ZákonObranaDonald TrumpSnemovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu