Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prísne opatrenia priniesli svoje ovocie: V Rakúsku pribudlo najmenej prípadov od 21. októbra

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Ku koncu tvrdého lockdownu pribudlo v Rakúsku za posledných 24 hodín 2263 nových prípadov nákazy koronavírusom a 57 úmrtí. Informoval o tom v pondelok denník Kurier. Ide o najnižší denný prírastok infikovaných od 21. októbra. Trojtýždňový lockdown sa v Rakúsku skončil v nedeľu 6. decembra.

Vďaka prísnym reštriktívnym opatreniam sa znížila sedemdňová incidencia nákazy v Rakúsku z 522 na 263 infikovaných osôb na 100.000 obyvateľov. Dôsledky "opatrného otvárania" krajiny sa ukážu až o niekoľko dní.

V pondelok sa v krajine koná prvé kolo hromadného testovania členov polície, pripomína agentúra APA. Zhruba 39.000 pracovníkov policajných síl a takisto administratívni zamestnanci rezortu vnútra sa môžu dať otestovať v dvoch termínoch na viac ako 100 testovacích miestach. "Nechať sa otestovať znamená významne a aktívne prispieť k boju proti pandémii," povedal v tejto súvislosti rakúsky minister vnútra Karl Nehammer. Hromadné testovanie polície prebieha od pondelka do štvrtka a potom znova v termíne 14.-18. decembra.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v nedeľu v písomnom vyhlásení apeloval na obyvateľstvo krajiny, aby naďalej dodržiavalo platné opatrenia, pretože jedine tak je podľa neho možné zachovať pozitívny vývoj šírenia nákazy. Nočný zákaz vychádzania, obmedzenia kontaktov a zatvorené gastronomické prevádzky a turistické ubytovne sú podľa neho nevyhnutné, napísala na svojej webstránke stanica ORF.

Od pondelka sú v Rakúsku po skončení trojtýždňového lockdownu opäť otvorené obchody, nákupné centrá, kaderníctva, kozmetické a masážne salóny. Na jedného zákazníka pritom pripadá desať štvorcových metrov a povinné je taktiež nosenie rúšok.

Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Rakúsku 303.063 prípadov nákazy koronavírusom a 3897 úmrtí. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 256.811 ľudí. V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 3885 pacientov s koronavírusovým ochorením a 616 z nich sa nachádza na oddeleniach intenzívnej starostlivosti. Aktívnych prípadov evidujú momentálne 44.985.

Viac o téme: TestovanieRakúskoKoronavírusSebastian KurzLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu