Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Minsku sa opäť protestovalo: Polícia zadržala stovky demonštrantov

V Bielorusku pokračujú v odstraňovaní symbolov opozície
V Bielorusku pokračujú v odstraňovaní symbolov opozície (Zdroj: SITA/AP Photo)

MINSK - Viac ako 300 osôb zadržali v nedeľu v Minsku počas protestov proti dlhoročnému prezidentovi krajiny Alexandrovi Lukašenkovi, informovala agentúra AP.

Tisíce ľudí vyšli v nedeľu do ulíc hlavného mesta. Demonštranti sa rozdelili na menšie skupiny, čo je nový postup opozície, pretože to sťažuje zásah bezpečnostných zložiek, píše AP. "Veríme! Môžeme! Zvíťazíme!" skandovali demonštranti. Viacerí z nich mali oblečené kostýmy Santa Clausa a masky s podobizňou Lukašenka. Niesli i banner s nápisom "Daj Bielorusku darček: Odíď!", dodáva AP.

Polícia v Minsku uviedla, že zadržala viac ako 300 osôb. Protestné zhromaždenia sa konali i v ďalších mestách v krajine. Séria protestov v Bielorusko sa začala po Lukašenkovom spornom znovuzvolení v prezidentských voľbách 9. augusta. Podľa opozície boli voľby sfalšované a ich skutočnou víťazkou je Sviatlana Cichanovská, ktorá po voľbách opustila Bielorusko a uchýlila sa do Litvy.

Demonštrácie majú rôznu formu - od masových pochodov a zhromaždení cez pravidelné akcie seniorov, študentov či lekárov po protesty jednotlivcov. Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v piatok uviedla, že situácia v oblasti dodržiavania ľudských práv v Bielorusku sa aj naďalej zhoršuje.

Zároveň poukázala na hromadné zatýkanie osôb vrátane novinárov a početné obvinenia z mučenia. V súvislosti so zmanipulovanými voľbami a brutalitou voči demonštrantom i opozícii uvalili EÚ aj USA na predstaviteľov bieloruského režimu sankcie, pripomína AP.

Viac o téme: ProtestyZadržanieDemonštráciePolícieBieloruskoMinsk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu