Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS V USA pribudlo viac ako 2-tisíc úmrtí: Úrady žiadajú, aby ľudia necestovali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ross D. Franklin)

WASHINGTON - V Spojených štátoch pribudlo v stredu vyše 2400 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, čo je podľa údajov baltimorskej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) najvyšší denný prírastok za posledných šesť mesiacov. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že k takémuto vysokému počtu úmrtí došlo práve na začiatku osláv spojených s Dňom vďakyvzdania, ktorý pripadá na štvrtok.

V USA dosiaľ zaznamenali celkovo 262.090 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, z toho 2439 ich pribudlo za stredu. JHU v stredu taktiež informovala o vyše 200.000 nových prípadoch nákazy, ktorých v USA od začiatku pandémie zaznamenali podľa údajov tejto univerzity už takmer 12,8 milióna.

Vláda vyzvala Američanov

Americké úrady v stredu opätovne vyzvali obyvateľov USA, aby počas štvrtkového (26. novembra) Dňa vďakyvzdania obmedzili cestovanie a zostali doma. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Američanom oznámilo, aby počas tohto sviatku zostali doma a oslávili ho len s ľuďmi, s ktorými žijú v spoločnej domácnosti, informovala stanica BBC.

CDC už minulý týždeň obyvateľom krajiny odporučilo, aby počas tohto sviatku a nasledovných dní necestovali. "CDC odporúča necestovať v období (sviatku) vďakyvzdania," povedal ešte minulý vo štvrtok Henry Walke, lekár zodpovedný v rámci CDC za priebežné riadenie reakcie na pandémiu. "Nejde o príkaz. Je to dôrazné odporúčanie," dodal. Walke zároveň upozornil, že počet prípadov nákazy sa výrazne zvýšil po takýchto víkendových oslavách spojených so sviatkami - v máji v čase Dňa obetí vojny (Memorial Day) a v septembri v období Sviatku práce (Labor Day).

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Spojené štáty za obdobie menej ako jedného týždňa zaznamenali milión nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, uvádza agentúra Reuters. Viaceré ťažko postihnuté oblasti v USA sprísnili v uplynulých dňoch pandemické opatrenia a okres El Paso v štáte Texas zaviedol nočný zákaz vychádzania. Celkový počet prípadov nákazy v krajine od začiatku pandémie presiahol 12,5 milióna a viac ako 260.000 ľudí zomrelo v spojitosti s ochorením COVID-19. USA sú v počte nakazených i úmrtí pandémiou najviac postihnutou krajinou.

Deň vďakyvzdania je spomienkou Američanov na udalosti z roku 1621, keď osadníci a miestni Indiáni v americkom Plymouthe vzdali vďaku za úrodu a prežitie. Tento sviatok sa ujal a slávil sa v rôznych termínoch, kým prezident George Washington v roku 1789 vyhlásil národný Deň vďakyvzdania. Jeho návrh vyvolal zmiešané reakcie, nie všade ho prijali. Až Abraham Lincoln v roku 1863 inicioval tradíciu sláviť Deň vďakyvzdania na celoštátnej úrovni pravidelne v novembri.

Viac o téme: USAKoronavírusDeň vďakyvzdania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu