Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zvíťazil McCain, Clintonová porazila Obamu

McCain svoje víťazstvo označil za dôkaz, že môže uspieť na Floride a počas volebného
McCain svoje víťazstvo označil za dôkaz, že môže uspieť na Floride a počas volebného "Superutorka" 5. februára. (Zdroj: SITA)

COLUMBIA - Americký senátor John McCain v sobotu zvíťazil v republikánskych primárkach v štáte Južná Karolína, čím v bašte konzervativizmu pomstil trpkú osobnú porážku a posilnil svoje postavenie v otvorenom súboji o republikánsku nomináciu do novembrových prezidentských volieb.

McCain svoje víťazstvo označil za dôkaz, že môže uspieť na Floride a počas volebného "Superutorka" 5. februára. "Viem, že to nie je jednoduché a máme pred sebou dlhú cestu," povedal agentúre AP.

Senátor za Arizonu v tesnom súboji porazil bývalého arkansaského guvernéra Mika Huckabeeho práve v štáte, kde sa pred ôsmimi rokmi skončili jeho prezidentské nádeje. Cain získal 33 percent hlasov, jeho najväčší rival tesne pod 30 percent.

Bývalý senátor za Tennessee Fred Thomson, ktorý bojoval o tretie miesto so ziskom približne 16 percent, pred hlasovaním povedal, že potrebuje dobrý výsledok na to, aby v kampani pokračoval. Ďalší republikán, kalifornský člen Snemovne reprezentantov Duncan Hunter zo súboja o nomináciu odstúpil ešte pred zrátaním hlasov.

Caucusy priniesli víťazstvo Clintonovej a Romneymu

Demokratická senátorka Hillary Clintonová a republikán Mitt Romney, bývalý guvernér štátu Massachusetts, vzišli víťazne z volebných schôdzí (caucusov) v štáte Nevada. Republikánske caucusy si získali iba relatívne malú pozornosť, keďže väčšina republikánov sa v sobotu sústredila na primárky v Južnej Karolíne, ktoré od roku 1980, keď sa stal prezidentom Ronald Reagan, každé štyri roky pripadli skutočnému nominantovi Republikánskej strany.

Víťazstvo v Nevade pre bývalú prvú dámu Clintonovú znamenalo ďalší triumf po víťazstve nad Barackom Obamom 8. januára v primárkach v New Hampshire a po sklamaní z tretieho miesta v caucusoch v Iowe približne pred mesiacom. Podľa takmer úplných výsledkov z Nevady Clintonová získala približne polovicu hlasov, Obama dostal 45-percentnú podporu. Bývalý senátor za štát Severná Karolína John Edwards sa s veľkým odstupom umiestnil na treťom mieste.

Obama sa k svojej prehre postavil slovami, že viedol "čestnú, povznášajúcu kampaň... ktorá sa obracala k nádejam ľudí, a nie k ich strachom". Senátorka za štát New York Clintonová a senátor za Illinois Obama sa v Nevade výrazne angažovali, keďže štát sa vyznačuje početným hispánskym obyvateľstvom a silnými odbormi. Kampaň v Nevade bola intenzívna aj napriek absencii negatívnej propagácie v televízii.

Clintonovej tím tvrdil, že jej podporovatelia z radov odborov boli terčmi hrozieb, ktoré ich mali odradiť od účasti na caucusoch. Obamov tábor zase uviedol, že jeho stúpenci boli obťažovaní telefonátmi, v ktorých sa odkazovalo na plné meno senátora "Baracka Husseina Obamu". Hillary v caucusoch zvíťazila predovšetkým vďaka hlasom bielych obyvateľov a žien a dvojtretinovej podpore hispánskeho obyvateľstva, voliči z odborov podporili prevažne Obamu, ktorý získal aj 80-percentnú podporu Afroameričanov.

Republikán Romney získal v Nevade v jednoduchom súboji viac než polovicu hlasov, pričom arizonského senátora Johna McCaina a libertariánsky orientovaného Rona Paula zanechal ďaleko za sebou. "Ľudia sa mimoriadne zaujímajú o to, čo sa deje globálne, ale sú rovnako znepokojení tým, čo sa deje doma," vyhlásil Romney po prílete na Floridu, kde sa budú primárky konať 29. januára. Romneyho víťazstvo na Západe mu po víťazstve v Michigane zabezpečilo potrebný impulz pre váhavú kampaň. Pod polovicu hlasov pre Romneyho sa podpísali mormónski voliči.


John McCain vs. Mike Huckabee




Hillary Clintonová si získala Nevadu

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu