Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V Rusku odsúdili muža za velezradu: Chcel prezradiť americkej CIA vojenské tajomstvá

Ilustrčné foto
Ilustrčné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MOSKVA - Ruský súd uznal tamojšieho občana za vinného z velezrady za to, že chcel odovzdať vojenské tajomstvá americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA). Oznámili to v piatok ruské bezpečnostné úrady, ktoré cituje tlačová agentúra AFP.

Jurij Ješčenko bol odsúdený tento týždeň na 13 rokov pobytu v trestaneckej kolónii za pokus dodať Spojeným štátom údaje o ruských zbraňových systémoch, uviedla Federálna bezpečnostná služba (FSB) vo vyhlásení zverejnenom na svojej webovej stránke.

"Z prospechárskych dôvodov sa rozhodol poskytnúť Spojeným štátom informácie o sľubnom vývoji ruského vojensko-priemyselného komplexu," uvádza sa v danom vyhlásení. Podľa FSB muž pracoval v uzavretom arktickom meste Severomosk pre organizáciu, ktorá dodávala rádioelektronické systémy pre lode ruskej Severnej flotily.

FSB ďalej vyhlásila, že Ješčenko v rokoch 2015-2017 zhotovoval kópie tajných dokumentov o zbraňových systémoch tohto loďstva a následne, začiatkom roku 2019, skontaktoval CIA. V júli toho istého roku ho FSB zatkla v západoruskej Brianskej oblasti, keď sa pokúsil odovzdať inkriminované materiály, uviedla bezpečnostná služba. Ješčenko, ktorého v utorok odsúdil regionálny súd v Briansku, priznal vinu a svoj čin "oľutoval", uviedla FSB.

Počet prípadov špionáže sa v uplynulých rokoch v Rusku zvýšil. V júni poslal ruský súd na 16 rokov do trestaneckej kolónie za údajnú špionáž bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana.

Viac o téme: VojakVäzenieVelezradaRuskoCIAMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu