Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci z Oxfordskej univerzity očakávajú výsledky testov vakcíny proti KORONAVÍRUSU do Vianoc

Vedci z Oxfordskej univerzity očakávajú, že do Vianoc by mohli oznámiť výsledky z tretej fázy testovania vakcíny proti ochoreniu COVID-19
Vedci z Oxfordskej univerzity očakávajú, že do Vianoc by mohli oznámiť výsledky z tretej fázy testovania vakcíny proti ochoreniu COVID-19 (Zdroj: SITA/Oxford University Pool via AP, File)

LONDÝN - Vedci z Oxfordskej univerzity očakávajú, že do Vianoc by mohli oznámiť výsledky z tretej fázy testovania vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra AP.

Andrew Pollard, ktorý riadi klinické testy vakcíny na Oxfordskej univerzite, spolupracujúcej na jej vývoji s britskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca, povedal, že výskum sa spomalil v dôsledku nízkeho počtu prípadov nákazy počas leta. Vakcína teraz prechádza rozsiahlejšími a komplexnejšími skúškami tretej fázy, ktoré majú potvrdiť výsledky predchádzajúcich fáz. "Myslím si, že sa k tomu blížime a podľa pokroku to určite bude pred Vianocami," povedal Pollard pre BBC.

Oxfordská univerzita zverejnila výsledky predchádzajúcich testov, ktoré potvrdili, že ľudia vo veku nad 70 rokov vakcínu dobre znášajú a očkovacia látka u nich vyvoláva silnú odozvu imunitného systému. To je podľa Pollarda dôležité, pretože očkovanie u starších ľudí často nie je účinné.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Na druhej fáze testovania sa zúčastnilo 560 ľudí - vrátane 240 osôb vo veku nad 70 rokov. Rozdelení boli do skupín, ktoré dostali buď jednu, alebo dve dávky vakcíny alebo placebo. Imunitné reakcie boli vyhodnotené v deň očkovania a potom ešte niekoľkokrát v priebehu nasledujúcich týždňov. Vedci tvrdia, že reakcie boli "podobné" vo všetkých vekových skupinách. Štúdiu zverejnil vo štvrtok v odborný časopis The Lancet.

Americký farmaceutický koncern Pfizer a nemecká biotechnologická spoločnosť BioNTech v stredu oznámili, že vakcína proti ochoreniu COVID-19, na ktorej vývoji spolupracujú, má až 95-percentnú účinnosť, pripomína AP. Pollard povedal, že rozličné vedecké tímy medzi sebou nesúťažia, pretože bude potrebných niekoľko vakcín na získanie kontroly nad pandémiou a návrat k bežnému životu.

Viac o téme: TestovanieVakcínaVýsledkyVeľká BritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu