Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Do školy sa tešili hlavne najmenší: Skupinové objatie učiteľky! Radosť kazí obava z nákazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Druhá vlna koronavírusu rázne udrela u našich českých susedov. Po tvrdých prijatých opatreniach sa po nejakom čase opäť otvárajú školy v obmedzenom režime. Radosť najmenších však kazí obava z vírusu.

V Českej republike začali konečne klesať denné prírastky infikovaných novým koronavírusom. Po ťažkom období, kedy bol denný nárast pozitívnych prípadov niekoľkotisícový, sa situácia začína stabilizovať. Česi sa rozhodli, že otvoria prvý a druhý stupeň základných škôl. Podľa českého portálu lidovky.cz mali najväčšiu radosť práve najmenšie deti. 

KORONAVÍRUS Slovenskí vedci varujú: Situácia s pandémiou sa bude zhoršovať, toto je dôvod

"Pani učiteľka mala veľkú radosť z toho, že nás vidí a všetkých nás objala," povedala pre portál malá Anička z pražskej základnej školy. Dodala, že nie všetky deti mali rúška. A práve to môže byť kameň úrazu. Prekrytie horných dýchacích ciest je totiž podmienkou a musia ju dodržiavať ako deti, tak aj dospelí a pedagogický zbor. V praxi to však môže byť problém. 

Deti si totiž rúška dávajú dole, keď desiatujú, ale mnohí aj preto, že sa im ťažko dýcha. Odborníci však ešte nevedia predpokladať, aký vplyv budú mať otvorené školy na koronavírusovú situáciu. Zhodujú sa však na tom, že vzdelanie je nevyhnutné. 

Do školy sa tešili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"O návrate detí do prvej a druhej triedy bolo rozhodnuté na základe analýzy príslušných parametrov. Ide napríklad o epidemiologické kritéria, denné prírastky pozitívnych pacientov, týždenné a 14-denné tredny. počty hospitalizácií alebo o prítomnosť komunitného šírenia podľa hlásenia krajských hygienikov," povedala pre portál Jitka Nováčková z tlačového oddelenia českého ministerstva zdravotníctva.

Viac o téme: DetiŠkolyRúškaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu