Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Český prezident má jasno: Trump by to mal vzdať, nebyť trápny a umožniť Bidenovi ujať sa funkcie

Donald Trump, Miloš Zeman
Donald Trump, Miloš Zeman (Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori, TASR/AP Photo/Petr David Josek, FILE)

PRAHA - Bolo by rozumnejšie to vzdať, nebyť trápny a umožniť novému prezidentovi ujať sa funkcie, vyhlásil český prezident Miloš Zeman na adresu Donalda Trumpa v rozhovore pre Parlamentní listy. Terajší republikánsky šéf Bieleho domu stále odmieta uznať porážku v nedávnych voľbách amerického prezidenta a víťazstvo svojho demokratického súpera Joea Bidena.

Argumentuje údajnými volebnými podvodmi, proti ktorým sa chce brániť prepočítavaním hlasov v niektorých štátoch či spochybnením výsledkov na súdoch. Zemana prekvapilo, že víťazstvo Bidena vyhlásili médiá. "A nie, ako je to napríklad v kultivovanejšej krajine, to je v Českej republike, volebná komisia", uviedol.

"Avšak nech je volebná legislatíva akákoľvek, je tam možné urobiť určitý počet krokov, či už ide o prepočítanie hlasov tam, kde bol rozdiel minimálny, alebo obrátenie sa na súd. Sám sa domnievam, že by bolo ďaleko rozumnejšie to vzdať, nebyť trápny a umožniť novému prezidentovi, aby sa ujal svojej funkcie," povedal Zeman.

Český prezident rovnako ako väčšina zahraničných štátnikov zablahoželal Bidenovi k zvoleniu do čela Spojených štátov v sobotu 7. novembra po tom, čo jeho víťazstvo oznámili na základe prognóz získaných hlasov všetky hlavné médiá v USA. Zeman v blahoprajnom liste uviedol, že americkí voliči vyjadrili vôľu na zmenu a ocenili služby, ktoré občanom Spojených štátov Biden priniesol v minulosti. Verí v spoluprácu, nie ekonomické reštrikcie USA voči Európe, s ktorými dlhodobo a hlboko nesúhlasí.

Aj ďalší českí politici od novej administratívy očakávajú utužovanie česko-amerických vzťahov a transatlantickej spolupráce. Zeman teraz uviedol, že je potrebné počkať minimálne pol roka s hodnotením toho, ako sa politika nového prezidenta a jeho vlády prejaví na vzťahoch s Českou republikou. "Nie vždy to, čo hovoríte pred voľbami, je totožné s tým, čo hovoríte a robíte po voľbách," dodal český prezident.

Viac o téme: Prezidentské voľbyČeskoUSADonald TrumpMiloš ZemanJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu