Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Berlínska polícia musela pritvrdiť: Proti demonštrantom použila vodné delá

Polícia používa vodné delo na ľudí, ktorí protestujú pred Brandeburskou bránou v Berlíne proti plánom kancelárky Angely Merkelovej
Polícia používa vodné delo na ľudí, ktorí protestujú pred Brandeburskou bránou v Berlíne proti plánom kancelárky Angely Merkelovej (Zdroj: TASR/DPA)

BERLÍN - Berlínska polícia použila v stredu vodné delá proti účastníkom niekoľkotisícového protestu proti sprísneným opatreniam na zamedzenie šírenia nákazy koronavírusu, ktoré zaviedla vláda kancelárky Angely Merkelovej. Demonštranti obviňovali vládu z nastoľovania diktatúry. Informovala o tom agentúra AFP.

Po tom, čo účastníci neuposlúchli výzvu nasadiť si rúška, polícia sa rozhodla rozohnať protest a "zadržať narušiteľov". Pred Brandenburskou bránou sa zhromaždilo približne 5000 radikálnych aktivistov po tom, čo spolková vláda zakázala demonštrantom protestovať pred parlamentom z obáv pred násilnosťami.

Militantní aktivisti v internetových diskusiách prirovnali  vládne opatrenia k Zmocňovaciemu zákonu z roku 1933, ktorý vydláždil cestu k nacistickej diktatúre. Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas na sociálnej sieti Twitter reagoval, "že takéto nehanebné prirovnania sú výsmechom obetiam národného socializmu a dokazujú, že sa (ich autori) nepoučili z histórie".

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nemecko bolo v prvej fáze "koronakrízy" oceňované za udržanie bilancie nakazených i mŕtvych výrazne pod úrovňami, aké zaznamenali mnohé iné štáty. Momentálne sa však nachádza uprostred druhej vlny rovnako ako zvyšok Európy.

Podľa najnovších údajov Kochovho inštitútu v Berlíne sa denný počet prípadov infekcie zvýšil o 17.561 na celkových 833.307, pričom ochoreniu COVID-19 podľahlo v Nemecku za deň 305 ľudí a celkovo 13.119 osôb.

Zadržali vyše 100 účastníkov protestu

Viac ako 100 demonštrantov zadržala berlínska polícia počas stredajšieho protestu proti sprísňovaniu reštrikcií v boji proti pandémii nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na policajný zbor v nemeckej metropole. Do počtu zadržaných polícia zarátava aj ľudí, ktorých zaistila len na krátku dobu a následne prepustila, priblížila hovorkyňa polície. Počas demonštrácie prišlo aj k potýčkam účastníkov s policajtmi. Niektorí demonštranti hádzali na policajtov petardy, svetlice a ďalšie predmety. Nad dejiskom protestu krúžili policajné vrtuľníky.

Viac o téme: ProtestyVodné deloPolícia NemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu