Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bývalý líder britskej opozície je späť: Corbynovi strana obnovila členstvo

Britský opozičný politik Jeremy Corbyn
Britský opozičný politik Jeremy Corbyn (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis, File)

LONDÝN - Bývalý líder britskej opozície Jeremy Corbyn bol opäť prijatý do Labouristickej strany. Členstvo mu bolo pozastavené pred tromi týždňami po jeho vyjadrení sa k správe verejného dozorného orgánu, podľa ktorej sa labouristi počas Corbynovho vedenia nedokázali vyrovnať s antisemitizmom vo svojich radoch. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Podľa spravodajskej stanice BBC britská Komisia pre rovnosť a ľudské práva (EHRC) vo svojej správe o antisemitizme v Labouristickej strane uviedla, že Corbynov úrad "politicky zasahoval" do procesu podávania sťažností. Corbyn však reagoval slovami, že rozsah antisemitizmu v jeho strane bol "dramaticky zveličovaný". Labouristi následne oznámili, že Corbynovi pozastavili členstvo za to, že "neodvolal" svoje výroky.

Súčasný líder Labouristickej strany Keir Starmer vyhlásil, že správa EHRC priniesla jeho strane "deň hanby". Sľúbil, že odporúčania komisie implementuje a zmení stranícku kultúru. Corbyn bol často adresátom obvinení, že toleroval, keď sa v strane šíril antisemitizmus. Je známy ako dlhoročný zástanca Palestínčanov a kritik Izraela. EHRC začala vlani v máji oficiálne vyšetrovať, či sa Labouristická strana dopustila protiprávneho konania súvisiaceho s antisemitizmom. EHRC vtedy uviedla, že vyšetruje, či strana "protiprávne diskriminovala, prenasledovala alebo šikanovala ľudí preto, že sú Židia".

Labouristi neboli jednotní v súvislosti s tvrdeniami, že strana sa stala nepriateľskou voči Židom práve pod Corbynovým vedením. EHRC vtedy uviedla, že Labouristickú stranu kontaktovala po tom, ako dostala "niekoľko sťažností" v súvislosti s antisemitizmom, ktorého sa údajne dopustili jej členovia. Komisia zároveň vyšetrovala, či strana reagovala na sťažnosti týkajúce sa protiprávneho konania "zákonným a účinným spôsobom".

Súčasný predseda Labouristickej strany Keir Starmer sa snaží jasne dištancovať od Corbynovej éry a jeho cieľom je, aby labouristi po štyroch po sebe nasledujúcich prehrách vo voľbách - od roku 2010 - zažili volebný úspech. Vo svojej reakcii na sociálnej sieti Twitter ubezpečil, že je "odhodlaný urobiť z Labouristickej strany bezpečný priestor" pre občanov židovského pôvodu.

Corbyn privítal rozhodnutie národného výkonného výboru Labouristickej strany, ktorým sa po troch týždňoch vrátil do strany, a uviedol, že teraz by Strana práce mala sústrediť svoju pozornosť na spochybnenie vlády premiéra Borisa Johnsona.

Viac o téme: ČlenstvoJeremy CorbynLabouristická strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu