Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Situácia by sa mala ukľudniť, Peru má nového prezidenta: Na čele štátu nováčik Sagasti

Nový peruánsky prezident Francisco Sagasti Zobraziť galériu (3)
Nový peruánsky prezident Francisco Sagasti (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

LIMA - Novým prezidentom Peru sa v utorok zložením prísahy na mimoriadnom zasadaní peruánskeho Kongresu stal 76-ročný Francisco Sagasti.

Sagasti z centristickej strany Morado je považovaný za konsenzuálneho kandidáta a bude pôsobiť ako dočasný prezident do konca júla 2021, takže dokončí mandát Martína Vizcarru. Sagastiho zvolenie by malo ukončiť politickú krízu a protesty, ktoré vyvolalo odvolanie Vizcarru z úradu z 10. novembra.

Nový peruánsky prezident Francisco
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

Populárneho prezidenta Vizcarru, odvolaného Kongresom pre obvinenia z úplatkárstva, nakrátko nahradil v úrade kontroverzne vnímaný politik, šéf Kongresu Manuel Merino. Merino však musel po piatich dňoch odstúpiť pod tlakom protestov proti Vizcarrovmu odvolaniu. Počas potýčok demonštrantov s políciou totiž zahynuli dvaja mladí muži a desiatky účastníkov protestov utrpeli zranenia.  

Francisco Sagasti bol v pondelok zvolený za nového predsedu Kongresu, čím na základe ústavy oficiálne zaujal aj uprázdnený post hlavy štátu. Podľa pozorovateľov by voľbu Sagastiho mohli akceptovať aj Peruánci rozhorčení Vizcarrovým odvolaním.

Nový peruánsky prezident Francisco
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

Agentúra AFP pripomína, že Sagasti je vo vysokej politike nováčikom: za poslanca peruánskeho Kongresu bol zvolený len v marci 2020. Riadne zvolený nový prezident by mal vzísť z volieb, ktoré sú naplánované na apríl budúceho roka.

Viac o téme: PrezidentPeruFrancisco Sagasti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu