Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ľudia v Peru demonštrujú proti nariadeniu Kongresu: FOTO Silnejúce protesty naberajú na obrátkach

Protesty v Peru proti prezidentovi Vizcarrovi Zobraziť galériu (3)
Protesty v Peru proti prezidentovi Vizcarrovi (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

LIMA - V Peru došlo v noci na piatok k závažným potýčkam medzi políciou a demonštrantmi, ktorí protestovali proti odvolaniu prezidenta Martína Vizcarru. Počas zrážky sa zranilo najmenej 11 ľudí, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie lekárov a ľudskoprávnych organizácií.

Potýčky, ale aj pokojné protesty v hlavnom meste Lima a iných peruánskych mestách zvyšujú nátlak na roztrieštený Kongres a novú vládu Manuela Merina. Štvrtkové protesty boli jednými z najväčších, aké sa v krajine za uplynulé desaťročia odohrali.

Protesty v Peru proti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

Jeden z predstaviteľov peruánskej ľudskoprávnej organizácie uviedol, že medzi 11 zranenými sa nachádzajú aj novinári. Podľa informácií z nemocnice v Lime najmenej dvoch ľudí zranili gumové projektily.

Protesty v Peru proti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

Vizcarru (57), ktorý nie je členom žiadnej politickej strany,  v pondelok odvolal z úradu Kongres v súvislosti s obvineniami, že v roku 2014, keď slúžil ako regionálny guvernér, prijal úplatky od developerov. Vizcarra obvinenia odmieta. Manuel Merino, stredo-pravicový politik a bývalý predseda Kongresu, vo štvrtok uviedol do úradu svoj nový kabinet a vyzval krajinu na pokoj. 

Viac o téme: ProtestyOdvolávaniePeruMartín Vizcarra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu