Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Izrael si nedá skákať po hlave, pripravil odvetu: V noci podnikol nálety na sýrske a iránske ciele

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Izraelská armáda priznala, že v noci na stredu na území Sýrie podnikla nálety na iránske a sýrske ciele, ktoré označila za odvetný útok za nastraženie výbušných zariadení v oblasti pozdĺž severnej hranice Izraela.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá neskôr spresnila, že podľa sýrskej agentúry SANA si útok vyžiadal životy troch sýrskych vojakov. Ďalší vojak utrpel zranenia. Izraelská armáda v utorok uviedla, že na svojej strane hraničného priechodu so Sýriou objavila improvizované výbušné zariadenia, ktoré tam podľa nej boli nastražené sýrskym oddielom vedeným iránskymi jednotkami.

V reakcii na to izraelské stíhačky v noci na stredu podnikli nálety na vojenské ciele patriace iránskym silám al-Kuds a sýrskym ozbrojeným silám. Izrael vyhlásil, že zasiahol "skladovacie priestory, veliteľstvá a vojenské zložky". Spresnil, že zásah dostali sýrske komplety rakiet zem-vzduch.

Od roku 2011, keď vypukla vojna v Sýrii, Izrael na jej území uskutočnil stovky náletov, pričom sa zameriaval na vládne jednotky, ako aj na ich spojencov z iránskej armády a libanonskej militantnej skupiny Hizballáh. Izrael potvrdzuje svoje vojenské aktivity v Sýrii len v ojedinelých prípadoch; tvrdí však, že prítomnosť posíl sýrskej armády z Iránu v Sýrii je preň hrozbou a preto bude pokračovať v náletoch.

Viac o téme: Náletyútok SýriaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu