Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Senát rozhodol, že otcovská dovolenka vo Francúzsku môže trvať až 28 dní

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzsky Senát v sobotu drvivou väčšinou hlasov schválil predĺženie otcovskej dovolenky zo 14 na 28 dní, pričom čerpanie siedmich dní bude povinné. Informovala o tom agentúra AFP. Zmena by mala začať platiť 1. júla 2021.

Pokiaľ ide o financovanie otcovskej dovolenky, jej prvé tri dni bude hradiť zamestnávateľ, zvyšných 25 dní bude kompenzovaných sociálnou poisťovňou. Senát ešte dokončí prerokúvanie článkov návrhu zákona o financovaní týchto zmien a o texte zákona ako celku rozhodne 17. novembra.

Za prijatie týchto zmien sa zasadzoval prezident Emmanuel Macron, podľa ktorého je predĺženie otcovskej dovolenky "v prvom rade krokom v prospech rovnosti medzi ženami a mužmi""Keď sa dieťa narodí, niet dôvodu, prečo by to mala byť len matka, ktorá sa oň stará," povedal v septembri, keď svoj návrh predstavil verejnosti.

Podľa Macrona je dôležité, aby úlohy v starostlivosti o dieťa boli medzi rodičmi rozdelené rovnomernejšie už od prvého dňa. Macron vtedy vo svojom príhovore pripomenul, že rodová rovnosť je dôležitou témou jeho päťročného funkčného obdobia, a avizoval, že o napredovanie v tejto oblasti sa bude usilovať aj naďalej.

Viac o téme: SenátFrancúzskoOtcovská dovolenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu