Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dánskych aktivistov, ktorí plánovali v Belgicku páliť Korán, zatkla polícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

BRUSEL - Päť krajne pravicových dánskych aktivistov, ktorí sú podozriví z plánovania pálenia Koránu v Belgicku, tam vo štvrtok zatkli a nariadili im opustiť krajinu, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na belgické úrady.

Podľa údajov zo sociálnej siete Facebook išlo o členov dánskej krajne pravicovej politickej strany Tvrdá línia, ktorej vodcom je protiislamský a protiimigrantský právnik dánskeho pôvodu Rasmus Paludan, ktorého údajne zatkli aj vo Francúzsku, odkiaľ bol následne vyhostený. Belgické úrady sa domnievajú, že skupina plánovala páliť Korán v bruselskej mestskej časti Molenbeek, ktorú obýva početná marocká komunita.

Sammy Mahdi, belgický minister pre azyl a migráciu, ktorý je zároveň synom irackého utečenca, uvítal zatknutie aktivistov. Podľa Mahdiho muži predstavujú vážnu hrozbu pre verejný poriadok v Belgicku. Muži boli vyzvaní, aby urýchlene opustili krajinu, čo podľa Mahdiho aj urobili. K podobnej situácii došlo v auguste vo švédskom meste Malmö, kde vypukli nepokoje po tom, čo tam krajne pravicoví aktivisti spálili Korán v blízkosti štvrte obývanej prevažne migrantmi.

V reakcii na to sa v meste zhromaždilo viac ako 300 ľudí. Výtržníci zakladali ohne a hádzali rôzne predmety na policajné a záchranné zložky, pričom ľahko zranili niekoľkých policajtov. Pôvodne sa na tejto udalosti mal zúčastniť aj Paludan, švédske úrady mu však vstup do krajiny zamedzili. Strana Tvrdá línia je v Škandinávii známa svojimi provokačnými činmi.

Viac o téme: DánskoAktivistiPolícia BelgickoKorán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu