Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vo Francúzsku sa začalo konanie proti lekárovi Raoultovi: Vyčíta sa mu i šarlatánstvo

Didier Raoult
Didier Raoult (Zdroj: TASR/AP Photo/Daniel Cole, File)

PARÍŽ - Francúzska lekárska komora začala konanie proti lekárovi, profesorovi Didierovi Raoultovi, ktorý sa počas prvej vlny koronavírusovej epidémie preslávil liečbou svojich pacientov, keď im podával liek s látkou hydroxychlorochín.

Ako informoval denník Le Parisien, lekárska komora začala voči Raoultovi konanie pre porušenie viacerých ustanovení etického kódexu. Podľa niektorých zdrojov mu kolegovia vyčítajú aj dezinformovanie verejnosti, jej vystavenie neodôvodnenému riziku, porušenie pravidla o lekárskej kolegialite a dokonca aj šarlatánstvo. Právnik tohto medzičasom už svetoznámeho mikrobiológa potvrdil informácie poskytnuté parížskym denníkom. Profesor Raoult sa pre mnohých Francúzov stal na jar najväčšou autoritou v jarnom období pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2. Výsledky, ktoré jeho klinika v Marseille dosiahla pri liečení pacientov s koronavírusom, zaujali aj odborníkov v zahraničí.

Raoultov tím totiž zistil, že u tzv. covidových pacientov, ktorí sa liečili hydroxychlorochínom, zmizol koronavírus rýchlejšie ako u tých, ktorých liečili bežným spôsobom. Tieto štúdie však mnohí odborníci spochybňujú. Dospeli totiž k záveru, že osobám s ochorením COVID-19 hydroxychlorochín ani jeho príbuzný chlorochín v liečbe nepomohli, ale u takýchto pacientov mohli ešte podľa nej zvyšovať riziko abnormálneho srdcového rytmu a smrti.

Raoult bol členom prvej vedeckej komisie zriadenej francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom na boj s pandémiou. Po nezhodách, ktoré sa týkali skríningov a testovania, sa na jej zasadnutiach prestal zúčastňovať. Lekárska komora začala konanie voči Raoultovi na základe série sťažností, ktoré dostala z regionálnej komory z oblasti Bouches-du-Rhône. Jedným zo sťažovateľov bol profesor matematiky pôsobiaci na vysokej škole, ktorý kritizoval nespoľahlivosť klinických testov  uskutočňovaným infektologickým inštitútom v Marseille (IHU), ktorý Raoult vedie.

Viac o téme: LekáriFrancúzskoŠarlatánstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu