Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dohoda o prímerí v Náhornom Karabachu: Nahnevaní Arméni vtrhli do budovy parlamentu a vlády

Ľudia protestujú proti podpísaniu dohody o ukončení vojny v Karabachu po vlámaní sa do vládnej budovy 10. novembra 2020 v Jerevane. Zobraziť galériu (6)
Ľudia protestujú proti podpísaniu dohody o ukončení vojny v Karabachu po vlámaní sa do vládnej budovy 10. novembra 2020 v Jerevane. (Zdroj: TASR/ AP )

BAKU/JEREVAN - V reakcii na uzavretie dohody o prímerí v Náhornom Karabachu sa v azerbajdžanskom hlavnom meste Baku odohrávajú spontánne oslavy víťazstva. Arménsky premiér Nikol Pašinjan naopak čelí protestom aj výzvam na odstúpenie. Už v noci vtrhli odporcovia dohody do budovy arménskej vlády a parlamentu.

Obe krajiny v noci na dnes podpísali za účasti Ruska dohodu o skončení bojov o túto Arménmi obývanú enklávu na azerbajdžanskom území. Bojujúce strany podľa nej zostanú na doterajších pozíciách, čím Azerbajdžan získa späť pod kontrolu významnú časť Náhorného Karabachu a priľahlých okupovaných území. Na dodržiavanie dohody budú dohliadať jednotky ruskej mierovej misie. Arménsko sa ďalej zaviazalo umožniť Azerbajdžanu pozemný prístup do exklávy Nachičevan cez svoje územie.

V Baku nadšenie

Uzavretie prímeria spustilo v Baku vlnu nadšenia. Prechádzajúce autá a autobusy trúbili, ľudia oslavovali a mávali azerbajdžanskými vlajkami, uvádza agentúry. "Prímerie má historický význam. Dohoda predstavuje arménsku kapituláciu. Táto dohoda je koncom mnohoročnej okupácie," uviedol prezident Ilham Alijev.

Niektorí Azerbajdžanci vyjadrovali poľutovanie nad tým, že vojna skončila predtým, než Azerbajdžan stačil získať kontrolu nad celým územím Náhorného Karabachu. Nepáči sa im ani prítomnosť mierových vojsk Ruska, ktoré je určujúcou silou v regióne od čias rozpadu Sovietskeho zväzu.

"Chystali sme sa získať späť celý Národný Karabach," povedala agentúre Reuters 52-ročná Kjamala Alijevová. "Dohoda je veľmi vágna. Arménsku neverím a Rusku už vôbec nie," dodala.

Nespokojní Arménci

Naopak v Arménsku vyzvalo premiéra Pašinjana 17 politických strán k odstúpeniu. Vznikla tiež petícia, ktorá žiada vyhlásenie dohody za neplatné. Tajomník rady bezpečnosti Náhorného Karabachu na protest proti uzavretiu prímeria odstúpil, uviedla agentúra RIA Novosti.

Pred parlamentom v metropole Jerevane sa dnes dopoludnia odohral protest niekoľkých stoviek odporcov prímeria s Azerbajdžanom, na ktorom demonštranti žiadali Pašinjanovu demisiu. "Musí odísť, táto dohoda musí byť anulovaná," ​​skandovali podľa agentúry TASS účastníci protestu.

Arménske ministerstvo obrany a generálny štáb oznámili, že armáda bude dodržiavať ustanovenia dohody. Súčasne vyzvali občanov, aby sa vyvarovali akcií vedúcich k destabilizácii krajiny. Prezident Armen Sarkisjan na dnešok ohlásil začiatok politických rokovaní o vzniknutej situácii.

Prenikli do budovy parlamentu a vlády

Prvé protesty v Jerevane prepukli vzápätí po oznámení dohody o prímerí s Azerbajdžanom. Demonštranti Pašinjana označili za zradcu a prenikli aj do budovy parlamentu a úradu vlády, ktorý spustošili. Nad ránom sa poriadkovým silám podarilo dostať situáciu pod kontrolu.

Súčasné boje o Náhorný Karabach vypukli 27. septembra a o život kvôli nim prišlo zrejme niekoľko tisíc ľudí. Spor o enklávu v juhozápadnom Azerbajdžane s prevažne arménskym obyvateľstvom trvá desiatky rokov. Ozbrojený konflikt vypukol v roku 1988 ešte za éry Sovietskeho zväzu. Náhorný Karabach sa s podporou Arménska odtrhol od Azerbajdžanu vo vojne, ktorá si vyžiadala asi 30.000 mŕtvych a státisíce utečencov. Doteraz sa Karabach a priľahlé územia nachádzali pod vojenskou kontrolou Arménska. Azerbajdžan považuje územie za okupované.

Viac o téme: VládaRuskoAzerbajdžanTureckoArménskoNáhorný KarabachNikol PašinjanParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu