Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prezidentské voľby v USA: Biden ovládol aj Pensylvániu, Trump je rázne proti

Americký prezident Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Volebný tím dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa požiadal v pondelok federálny súd v Pensylvánii, aby zabránil potvrdeniu výsledkov prezidentských volieb v tomto americkom štáte. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

V Pensylvánii, ktorá v kontexte amerických volieb patrí medzi kľúčové štáty, zvíťazil Trumpov demokratický súper Joe Biden. To viedlo americké médiá k tomu, aby Bidena vyhlásili za celkového víťaza prezidentských volieb v USA. K víťazstvu Bidenovi aj v Pensylvánii výrazne dopomohli volebné hlasy zaslané poštou, Trump však tento spôsob hlasovania dlhodobo spochybňuje a vraví, že umožňuje demokratom páchať volebné podvody. Dôkazy o tom však americkej verejnosti zatiaľ nepredložil.

Trump obviňuje volebných predstaviteľov Pensylvánie z vytvorenia "nezákonného dvojstupňového volebného systému," na základe ktorého údajne osobné odovzdávanie hlasov podrobili dôkladnejšej a transparentnejšej kontrole ako zrátavanie korešpondenčných hlasovacích lístkov. Tým podľa Trumpových právnikov porušili ústavu USA.

Prezidentské voľby v USA:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

Prezidentov volebný štáb podal príslušnú žalobu na štátnu tajomníčku štátu Pensylvánia Kathy Boockvarovú, ako aj na volebné komisie v demokratom naklonených okresoch, ktoré zahŕňajú aj veľké mestá Filadelfiu či Pittsburgh. Boockvarová, ktorá oficiálne dohliada na priebeh volieb a sčítavania hlasov, sa k žalobe bezprostredne nevyjadrila.

Nezávisle od žaloby Trumpovho štábu v pondelok tamojšieho času viacerí republikánski členovia zákonodarného zboru Pensylvánie informovali, že požiadajú o audit štátnych volebných výsledkov, ktorý by mal prebehnúť pod ich gesciou. Zároveň "žiadajú, aby výsledok volieb (v Pensylvánii) nebol potvrdený a hlasy voliteľov neboli priradené (jednotlivým kandidátom) až do ukončenia celého auditu," uviedli v tlačovej správe.

Americký právnik a profesor Edward Foley sa však pre Reuters vyjadril, že pre zablokovanie potvrdenia Bidenovho víťazstva v Pensylvánii by bola potrebná zmena tamojších štátnych zákonov. Takúto zmenu vy však podľa Foleyho určite vetoval demokratický guvernér štátu Pensylvánia Tom Wolf.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Trumpov volebný tím od volebného dňa (3. novembra) už súdne napadol proces sčítavania hlasov vo viacerých amerických štátoch. Sudcovia v štátoch Georgia a Michigan už medzičasom tieto žaloby zamietli. Trump však naďalej odmieta prijať svoju prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a že má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra. Jednotlivé štáty musia do Washingtonu doručiť svoje správy s overenými konečnými výsledkami najneskôr 8. decembra.

Viac o téme: USADonald TrumpPensylvániaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu