Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Budúci prezident USA by nemal zasahovať do záležitostí Hongkongu, hovorí Lamová

Najvyššia predstaviteľka Hongkongu Carrie Lamová
Najvyššia predstaviteľka Hongkongu Carrie Lamová (Zdroj: SITA/AP/Vincent Yu)

PEKING - Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová v piatok povedala, že ktokoľvek, kto sa stane víťazom amerických prezidentských volieb, by mal ukončiť zasahovanie USA do vnútorných záležitostí Hongkongu a Číny. Informovala o tom agentúra AP.

Lamová vládu úradujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa obvinila, že opakovane zasahovala do záležitostí Hongkongu, a pripomenula v tejto súvislosti sankcie, ktoré USA v auguste uvalili na ňu a ďalších vysokých hongkonských predstaviteľov. "Dúfam, že sa vrátia k normálnemu stavu a uznajú, že vzťahy sa musia budovať na vzájomnom rešpekte a spolupráci," povedala Lamová.

USA sankcie zaviedli v reakcii na čínsky zákon o národnej bezpečnosti na území Hongkongu, ktorý vstúpil do platnosti na konci júna. Zákon bol určený i na zastavenie prodemokratických protestov, píše AP. Spojené štáty zároveň zrušil osobitný štatút, ktorý poskytoval Hongkongu výhody pri obchodovaní s USA.

Americká vláda počas protestov podporovala demokratických aktivistov, podľa ktorých je zákon o národnej bezpečnosti v rozpore s princípom "jedna krajina, dva systémy", pripomína AP. Zákon podľa kritikov obmedzil slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala toto územie pod svoju správu. Lamová sa v piatok stretla s vrcholnými predstaviteľmi Komunistickej strany Číny, ktorí vyjadrili súhlas s jej vedením a uviedli, že vláda v Hongkongu obnovila poriadok a oživila hospodárstvo.

Viac o téme: PrezidentUSAČínaHongkongCarrie Lamová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu