Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KORONAVÍRUS Belgicko ponechá protivírusové opatrenia až do príchodu vakcíny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Prísne protikoronavírusové opatrenia zostanú v Belgicku platné dovtedy, kým nebude k dispozícii účinná vakcína proti ochoreniu COVID-19. Uviedol to v stredu belgický premiér Alexander De Croo.

"Budeme musieť konať prísnejšie opatrenia ako v lete, až kým nebude k dispozícii očkovacia látka", uviedol De Croo podľa denníka The Brussels Times počas stredajšej návštevy nemocnice v meste Aalst, kam spolu zavítal spolu s kráľom Filipom a kráľovnou Mathildou. Premiér opatrenia nešpecifikoval, uviedol iba, že sa poučil z toho, čo sa stalo, keď sa obmedzenia po útlme prvej vlny pandémie "pomerne rýchlo uvoľnili". Pripustil, že prísne opatrenia budú musieť zostať v platnosti "ešte mesiace".

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Belgicko podporuje iniciatívu Európskej komisie, ktorá už podpísala zmluvy o predkupnom práve na vakcíny so šiestimi veľkými farmaceutickými firmami. Potvrdil to aj hovorca krízového centra pre COVID-19, virológ Yves Van Laethem, ktorý spresnil, že každá zo šiestich spoločností vyvíja vakcínu odlišným technologickým postupom.

"Najpokročilejšou vakcínou je vakcína od spoločnosti AstraZeneca, vyvíjaná v spolupráci s Oxfordskou univerzitou," uviedol Van Laethem. Jej silnou stránkou je, že prinúti imunitný systém človeka produkovať  protilátky a posilní odolnosť buniek voči základnému proteínu vírusu SARS-CoV-2.

Viac o téme: OpatreniaVakcínaBelgickoKoronavírusAlexander De Croo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu