Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Medicínska senzácia: Chirurgom sa podarilo oddeliť siamské dvojčatá zrastené hlavičkami!

Šťastná mamička drží jedno z oddelených dvojčiat.
Šťastná mamička drží jedno z oddelených dvojčiat. (Zdroj: YouTube/ Viral Videos)

SACRAMENTO - Kalifornskí lekári úspešne oddelili siamské dvojčatá, ktoré boli zrastené hlavičkami. Operácia trvala 24 hodín a v tejto podobe sa vykonáva zriedka. Deväťmesačné dievčatá Abigail a Micaela vyrastali spojené v zadnej časti hlavy, uviedla detská nemocnica na Davisovej univerzite v severnej Kalifornii. To predstavuje iba dve percentá z už aj tak zriedkavých prípadov zrastených dvojčiat.

Do maratónskej operácie bolo 23. a 24. októbra zapojených 30 lekárov a pomocníkov. Museli oddeliť spoločné žily a mozgové tkanivo a vytvoriť oddelené zásoby krvi pre obe deti. Napriek veľkému riziku prebehol zákrok bez komplikácií, uviedol lekársky tím.

Lekári cvičili na bábikách a modeloch

Lekári sa na operáciu separácie pripravili už počas tehotenstva matky a potom, čo sa dievčatá narodili vlani v decembri, a simulovali komplikovaný postup na bábikách a trojrozmerných modeloch.

Nemohli sme sa dostatočne poďakovať lekárom, povedala v rozhovore matka dievčat Liliya Miroshnik. Rodičia v Sacramente v Kalifornii už majú troch synov.

Neobvyklá malformácia u jednovaječných dvojčiat

Siamské dvojčatá sú to, čo medicína popisuje ako neobvyklý abnormálny vývoj u jednovaječných dvojčiat, ktorých telá sú zrastené. Stáva sa to v počiatočných štádiách vývoja v maternici. Niektoré deti bývajú zrastené  iba povrchovo, iné majú spoločné orgány alebo končatiny. Siamské dvojčatá sú mimoriadne zriedkavé.

Viac o téme: OperáciaLekáriúspechSiamské dvojčatáOddelenieUSASacramento
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu