Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS V Poľsku pribudlo rekordných takmer 22-tisíc prípadov nákazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - V Poľsku pribudlo od piatka rekordných 21.897 nových prípadov nákazy koronavírusom a 280 súvisiacich úmrtí. Denný prírastok nakazených je vôbec najvyšší od začiatku pandémie. Informovala o tom v sobotu agentúra PAP s odvolaním sa na údaje poľského ministerstva zdravotníctva.

Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku už celkovo 362.731 prípadov nákazy. Ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, si tam doteraz vyžiadalo aj 5631 úmrtí. Hospitalizovaných s potvrdenou nákazou je v krajine aktuálne 16.144 ľudí, ďalších 504.706 osôb je momentálne v karanténe a 48.928 ľudí pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia COVID-19 sa v Poľsku dosiaľ uzdravilo 140.280 ľudí.

Poľské úrady v uplynulých dňoch varovali, že počet nakazených môže rýchlo stúpať v dôsledku masových protestov, ktoré v krajine vypukli v reakcii na minulotýždňový verdikt súdu sprísňujúci legislatívu týkajúcu sa interrupcií. Premiér Mateusz Morawiecki vo štvrtok vyzval občanov na zastavenie týchto protestov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý sa do zvyšku sveta rozšíril z pevninskej Číny, zaznamenali v Poľsku 4. marca. Stav epidémie bol v štáte vyhlásený 20. marca a 31. marca poľská vláda zaviedla ďalšie opatrenia obmedzujúce pohyb osôb. Niektoré z opatrení boli zrušené 20. apríla a následne dochádzalo v máji a júni k ich ďalšiemu postupnému uvoľňovaniu.

Opätovne sa reštrikcie v krajine sprísňujú od augusta. Od minulej soboty je celé Poľsko tzv. červenou zónou a príslušné obmedzenia zahŕňajúce čiastočné uzavretie škôl či reštaurácií tak platia na celom území krajiny.

Viac o téme: RekordObetePandémiaŠtatistikyPoľskoVaršavaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu