Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump chce, aby bol nový sudca najvyššieho súdu vymenovaný bezodkladne

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v sobotu vyzval republikánskych zákonodarcov, aby "bezodkladne" podporili jeho nominanta na post sudcu Najvyššieho súdu USA, ktorý nahradí v piatok zosnulú sudkyňu Ruth Baderovú Ginsburgovú.

Viaceré americké médiá však medzičasom informovali, že Ruth Baderová Ginsburgová krátko pred smrťou nadiktovala svojej vnučke Clare Sperovej list, v ktorom uviedla, že jej najväčším želaním je, aby bola na Najvyššom súde USA nahradená až po inaugurácii nového prezidenta USA. Agentúra AFP v sobotu informovala, že Trump vo svojom tvíte napísal, že republikáni sú v pozícii, keď majú moc a silu, aby prijímali rozhodnutia, pre ktoré ich ľudia volili.

Výber sudcov najvyššieho súdu je podľa Trumpa "dlhodobo považovaný za najdôležitejšie" z týchto rozhodnutí a treba k nemu prikročiť "bezodkladne". Ako je známe, sudcov do tejto najvyššej súdnej inštancie USA nominuje prezident a následne o ich vymenovaní hlasuje Senát. Trump, ktorý sa pred voľbami snaží zburcovať veriacich voličov pravice, pred časom zverejnil svoj zoznam konzervatívnych sudcov - ide z veľkej časti o ľudí, ktorí sú proti potratom a hlásia sa k právu držať zbraň. Spomedzi nich si zrejme vyberie kandidáta na post sudcu najvyššieho súdu a predloží ho na schválenie Senátu.

Joe Biden rozhodne nesúhlasí

 Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell už oznámil, že je pripravený zorganizovať takéto hlasovanie. Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden s McConnellom rozhodne nesúhlasí. Vyhlásil, že "voliči by si mali najprv zvoliť prezidenta, ktorý následne nominuje sudcu". Podobná situácia ako teraz sa odohrala aj v roku 2016, keď deväť mesiacov pred prezidentskými voľbami zomrel sudca najvyššieho súdu Antonin Scalia.

Vtedajší prezident USA Barack Obama na uvoľnený post nominoval sudcu Merricka Garlanda. McConnell však vtedy odmietol v Senáte zvolať hlasovanie, čím zabránil Garlandovmu vymenovaniu. Svoje konanie McConnell zdôvodnil tým, že v roku, keď sa majú odohrať voľby, by mal sudcov na najvyšší súd nominovať až nový prezident.

Demokrati McConnellovo vyhlásenie okamžite odsúdili a označili ho za pokrytecké. Poukázali na to, že hlasovanie o Obamovom nominantovi odmietol zvolať 237 dní pred voľbami, pričom v súčasnosti do volieb zostáva už len 46 dní. Ak sa republikánom podarí počas Trumpovho funkčného obdobia vymenovať v poradí už tretieho člena amerického najvyššieho súdu, upevnia tým v ňom prevahu konzervatívnych sudcov, analyzuje agentúra DPA.

Viac o téme: SudcaSúd USADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu