Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Nemecké predsedníctvo v EÚ prešlo v Bruseli na systém videokonferencií ministrov

Vľavo predseda Európskej rady Charles Michel a na televíznej obrazovke vľavo predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Vľavo predseda Európskej rady Charles Michel a na televíznej obrazovke vľavo predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco)

BRUSEL - Európska únia sa z dôvodu súčasnej pandemickej situácie rozhodla maximálne obmedziť počet fyzických stretnutí politikov a odborníkov. Stretnutia ministrov a expertov sa budú konať väčšinou prostredníctvom videokonferencií. V pondelok to na svojom účte na Twitteri oznámil hovorca nemeckého predsedníctva v Rade EÚ Sebastian Fischer.

Výnimku však dostanú rokovania prebiehajúce medzi Európskym parlamentom (EP), členskými štátmi (Rada EÚ) a Európskou komisiou o pláne obnovy po koronakríze v hodnote 750 miliárd eur, ktorý je prepojený s budúcim sedemročným rozpočtom vo výške viac ako jedného bilióna eur. Tieto rokovania - pri dodržaní potrebných hygienických a ochranných opatrení - budú aj naďalej prebiehať s fyzickou účasťou vyjednávačov vzhľadom na "nemožnosť" dospieť k potrebnému kompromisu iba prostredníctvom rokovaní na diaľku.

"Aj napriek rýchlemu šíreniu pandémie musí byť našim spoločným cieľom čo najskôr dosiahnuť dohodu a preukázať schopnosť Európy konať," uviedol v tejto súvislosti Fischer a zároveň spresnil, že prechod na rokovania na diaľku potrvá iba dočasne, kým si to bude vyžadovať pandemická situácia v Bruseli, kde prebieha väčšina politických rokovaní.

Fischer po pondelňajšom stretnutí s veľvyslancami členských krajín pri EÚ upozornil, že druhá vlna pandémie nového typu koronavírusu v týchto dňoch tvrdo postihuje Brusel, aj preto sa uskutočnia iba tie fyzické stretnutia, ktoré sú "nevyhnutné pre fungovanie EÚ" alebo ktoré pomáhajú pri koordinácii spoločnej európskej reakcie na pandémiu ochorenia Covid-19. Formu videokonferencie bude mať aj štvrtkový mimoriadny summit lídrov EÚ zameraný na spoločný postup v boji proti koronavírusu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Viac o téme: RokovaniaMinistriPredsedníctvoNemeckoVideokonferencie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu