Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Britské komando zasahovalo na ropnom tankeri v Lamanšskom prielive a zadržalo 7 osôb

Britské komando zasahovalo na ropnom tankeri a zadržalo 7 osôb
Britské komando zasahovalo na ropnom tankeri a zadržalo 7 osôb (Zdroj: SITA/Andrew Matthews/PA Wire via AP)

LONDÝN - Britské námorné sily v noci na pondelok podnikli záchrannú operáciu na ropnom tankeri v Lamanšskom prielive po tom, ako posádku lode začalo ohrozovať sedem čiernych pasažierov. Informovala o tom agentúra AP.

Príslušníci protiteroristickej jednotky britského vojenského námorníctva (SBS) sa na tanker Nave Andromeda spustili z vrtuľníkov a páchateľov zadržali v priebehu niekoľkých minút, píše AP. Posádka na záchranu čakala v zabezpečenej a zamknutej časti plavidla známej ako citadela.

Tanker vyrazil z nigérijského mesta Lagos 6. októbra a do britského prístavného mesta Southampton mal doraziť v nedeľu ráno. Loďmajster sa počas plavby začal "obávať o bezpečnosť posádky z dôvodu čoraz nepriateľskejšieho správania čiernych pasažierov," uviedla vo vyhlásení spoločnosť Navios tanker management, ktorá tento tanker plaviaci sa pod vlajkou Libérie prevádzkuje. Navios tanker management dodala, že všetci členovia posádky sú v bezpečí.

Zásahu britských ozbrojených síl predchádzala desaťhodinová patová situácia, počas ktorej loď krúžila neďaleko britského ostrova Wight. Pobrežná stráž na miesto vyslala vrtuľníky, zatiaľ čo britské orgány okolo plavidla vytvorili bezpečnostnú zónu.

Britský minister obrany Ben Wallace a ministerka vnútra Priti Patelová na základe podozrení, že ide o únos, schválili vojenskú operáciu, informovalo na Twitteri britské ministerstvo obrany. Plavidlo dokončilo svoju plánovanú trasu skoro ráno v pondelok, keď podľa portálov sledujúcich lodnú dopravu dorazilo do mesta Southampton na juhu Anglicka.

Viac o téme: KomandoTankerZadržanieVeľká BritániaLamanšský prieliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu