Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zelenskyj má o čom premýšľať: Nevýrazný výsledok, popularita prezidenta výrazne klesla

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP/Sergey Dolzhenko)

KYJEV - Nedeľné komunálne voľby na Ukrajine sprevádzala nízka účasť voličov - podľa ústrednej volebnej komisie svoje právo využilo len 37 percent voličov. Konečné výsledky komunálnych volieb by mali byť známe do piatich dní, uviedla v pondelok agentúra Ukrinform.

Ak sa v niektorom z miest a obcí nepodarilo zvoliť primátora či starostu v prvom kole, na 15. novembra je naplánované ich druhé kolo. To je aj prípad hlavného mesta Kyjev, kde do druhého kola postúpil opäť Vitalij Klyčko.

Z tzv. exit pollov vyplýva, že vládna strana Sluha ľudu, ktorej zakladateľom je prezident Volodymyr Zelenskyj, nebola v nedeľných komunálnych voľbách veľmi úspešná. Vo väčšine veľkých miest totiž skončila, pokiaľ ide o počet poslancov v zastupiteľstvách, na nižších priečkach rebríčka.

Komunálne voľby na Ukrajine
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Palinchak)

Nedeľné voľby sa považovali za test obľúbenosti prezidenta Zelenského, ktorého popularita za pol druha roka, čo je pri moci, výrazne klesla. Prezidentské voľby v roku 2019 Zelenskyj vyhral aj vďaka sľubom, že v krajine zlikviduje korupciu a ukončí vojnu s ruskými separatistami na východe Ukrajiny.

Aj vďaka takýmto sľubom získala vlani vo voľbách do ukrajinského parlamentu jeho novovytvorená strana Sluha ľudu absolútnu väčšinu, konštatovala agentúra AFP. Súčasne však pripomenula, že voliči nevidia hmatateľné výsledky Zelenského politiky a klesá preto obľúbenosť jeho samého i popularita jeho strany.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Ukrainian Presidential Press Office )

Analytik Mykola Davyďuk uviedol, že pre Zelenského je výsledok komunálnych volieb "veľkou ranou". Dodal, že volebný výsledok by mohol mať za následok zmenu vlády či dokonca aj predčasné parlamentné voľby. Komunálne voľby sa konali na území celej Ukrajiny s výnimkou časti Donbasu na východe, ktoré Kyjev neovláda, a niekoľkých oblastí susediacich s tzv. styčnou líniou.

Ukrajinci vo voľbách rozhodovali o zložení 22 regionálnych zastupiteľstiev, 381 mestských zastupiteľstiev, 136 okresných zastupiteľstiev, viac ako 1000 obecných zastupiteľstiev, ako aj o starostoch a primátoroch väčšiny miest, obcí a mestských častí.

Kyjev obvinil Budapešť

Kyjev obvinil Budapešť z priameho zasahovania do procesu nedeľňajších komunálnych volieb na Ukrajine a avizoval "tvrdú reakciu". Informovala o tom v pondelok agentúra MTI s odvolaním sa na vyhlásenie vydané v nedeľu večer ukrajinským rezortom diplomacie. Kyjev reagoval na nedeľňajšie vyjadrenie maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa, ktorý na sociálnej sieti vyzval Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti, aby volili kandidátov Kultúrneho združenia Maďarov Zakarpatskej oblasti a primátora Berehova Zoltána Babjáka.

Ukrajinský rezort diplomacie zdôraznil, že je z vyhlásení Szijjártóa rozčarovaný a domnieva sa, že sa týmto spôsobom podkopávajú maďarsko-ukrajinské rokovania. "Budapešť potvrdila, že priamo zasahuje do vnútorných záležitostí Ukrajiny, pričom podlým spôsobom zasiahla do dôsledných snáh Kyjeva nájsť konštruktívne riešenie existujúcich problémov v ukrajinsko-maďarských vzťahoch," píše sa vo vyhlásení.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí podľa MTI už 20. októbra upozornilo maďarských predstaviteľov, aby sa počas návštevy Zakarpatskej oblasti zdržiavali politickej agitácie a zasahovania do komunálnych volieb na Ukrajine.

Szijjártó sa 23. septembra stretol v Užhorode so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom a deklaroval, že Maďarsko má záujem napraviť svoje susedské vzťahy s Ukrajinou. Súčasný stav totiž podľa neho nie je dobrý pre Maďarsko, Ukrajinu, ani pre maďarskú menšinu žijúcu v Zakarpatskej oblasti. Maďarsko podľa Szijjartóa prestane blokovať vzťahy Ukrajiny s NATO v momente, keď maďarská menšina na Ukrajine oznámi Budapešti, že sporné otázky používania menšinového jazyka a vzdelávania sú už pre ňu vyriešené.

Viac o téme: VoľbyUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu