Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Firma Roche sa spája s americkou Ateou: Spolupracujú na vývoji lieku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Rich Pedroncelli)

ZÜRICH - Švajčiarsky farmaceutický gigant Roche vo štvrtok oznámil, že spolupracuje s americkou spoločnosťou Atea Pharmaceuticals na vývoji orálne podávaného lieku na liečbu pacientov nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, ktorí nie sú hospitalizovaní. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AFP.

"Roche a Atea Pharmaceuticals spájajú sily v boji proti ochoreniu COVID-19, aby spoločne vyvíjali, vyrábali a distribuovali liek AT-527, teda experimentálne, ústne podávané, priamo pôsobiace antivirotikum spoločnosti Atea, a to pre všetkých ľudí na celom svete," napísali obe firmy v spoločnom vyhlásení.

AT-527 sa v súčasnosti testuje v druhej fáze klinických skúšok pre použitie na liečbu ľudí hospitalizovaných s miernymi príznakmi nákazy koronavírusom. Tretia fáza skúšok - teda posledná fáza pred podaním žiadosti o schválenie nového lieku a jeho predajom na trhu - sa uskutoční v prvej štvrtine roka 2021, keď bude testovaný na pacientoch mimo prostredia nemocníc, dodala firma Roche.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Liek AT-527 bude jednou z možností orálnej liečby hospitalizovaných pacientov, ale má aj potenciál stať sa prvou orálnou liečbou pre pacientov s ochorením COVID-19, ktorí nie sú hospitalizovaní," uvádzalo sa vo vyhlásení. "Ak budú klinické skúšky úspešné, AT-527 môže pomôcť pri liečbe pacientov v skorom štádiu ochorenia COVID-19, obmedziť rozvinutie tohto infekčného ochorenia a prispieť k zmierneniu záťaže na zdravotné systémy," spresnili firmy. Na základe dohody bude liek v prípade, že ho schvália príslušné úrady, distribuovaný v USA spoločnosťou Atea a vo zvyšku sveta firmou Roche.

Viac o téme: VývojLiekUSAŠvajčiarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu