Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Maďarsko mení opatrenia: Rúška budú povinné aj na vonkajších podujatiach

Rúška budú povinné aj na podujatiach v exteriéri
Rúška budú povinné aj na podujatiach v exteriéri (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

BUDAPEŠŤ - Nosenie rúšok bude už čoskoro v Maďarsku povinné aj na podujatiach v exteriéroch, teda aj na športových podujatiach, informoval vo štvrtok spravodajský server Origo.hu, podľa ktorého bude onedlho v tejto veci zverejnené príslušné vládne nariadenie.

Server ďalej tvrdí, že v prípade porušenia avizovaného nariadenia bude potrestaný nielen organizátor podujatia ale aj účastník, ktorý si nenasadí rúško. Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová síce vyzvala ľudí, aby nechodili na masové podujatia, v sobotu sa však v Budapešti bude konať ligový futbalový zápas Fradi - Újpest, ktorý je už teraz vypredaný, upozornila komerčná rozhlasová stanica Klubrádió.

Minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás v tejto súvislosti povedal, že ide o vonkajšie podujatie, pričom ak bude dodržaná bezpečná vzdialenosť medzi fanúšikmi, tak bude stačiť, ak budú mať nasadené rúška. Spravodajský server 444.hu však tvrdí, že vstupenky sa predali na všetky sedadlá.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V Maďarsku sprísnil 21. septembra vládny kabinet pravidlá nosenia rúšok. Rúško už odvtedy nie je možné nahrádzať zakrytím tváre šatkou či šálom. Povinnosť nosenia rúška platí v prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy, v čakárňach, obchodoch i v nemocniciach. V sociálnych zariadeniach platí táto povinnosť pre zamestnancov v prípade, ak sú s obyvateľmi domovov v kontakte vo vzdialenosti menšej než poldruha metra.

Povinnosť nosenia rúšok zaviedli aj v nákupných centrách, s výnimkou tamojších kancelárií, telocviční, reštauračných zariadení a prevádzkových miestností. Rúška musia nosiť aj návštevníci kín, divadiel, tanečných a hudobných predstavení, múzeí, knižníc, pôšt či klientskych zón úradov verejnej správy.

Viac o téme: OpatreniaRúškaVonkuMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu