Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kim Čong-un vzdal úctu čínskym vojakom padlým v kórejskom konflikte

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Severokórejský líder Kim Čong-un vzdal poctu miliónom čínskych vojakov, ktorí v kórejskej vojne bojovali proti koalícii vedenej Spojenými štátmi a zachránili jeho krajinu pred porážkou.

Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá. Tento konflikt z rokov 1950-53 bol prvým a dosiaľ jediným, v ktorom sa čínske a americké sily stretli v bojoch veľkých rozmerov. Čína na pozadí napätých vzťahov s Washingtonom si pripomína 70. výročie svojho zapojenia sa do kórejskej vojny.

Čína je dlhodobým spojencom a ekonomickým donátorom Severnej Kórey. Ich bilaterálne vzťahy kolísali vzhľadom na narastajúce jadrové ambície Pekingu, ale vzhľadom na komplikované rokovania medzi Severnou Kóreou a USA sa čínsko-severokórejská aliancia posilnila. Kim pri príležitosti výročia navštívil cintorín "mučeníkov" čínskej Ľudovej dobrovoľníckej armády, informovala oficiálna štátna tlačová agentúra KCNA, ktorá ich vstup do konfliktu označila za "historický prínos k veľkému víťazstvu".

"Každá časť našej krajiny je úzko spätá s krvou čínskych ľudových dobrovoľníkov, ktorí statočne bojovali v tejto posvätnej vojne proti imperialistickým agresorom," vyhlásil Kim Čong-un. Jeho osobná návšteva cintorína je znakom obnovených vzťahov medzi týmito susednými krajinami; pred piatimi rokmi KCNA priniesla iba krátku správu o 65. výročí bez zmienky o spomienkovej oslave. Kim sa odvtedy stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom päťkrát. Obe Kórey sú technicky stále vo vojnovom stave, keďže konflikt sa v roku 1953 skončil iba prímerím, ktoré dosiaľ nebolo nahradené mierovou dohodou.

Viac o téme: Konflikt Kim Čong-unČínsky vojaci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu