Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bývalý zajatec prehovoril: Hrôzostrašné podmienky v koncentračnom tábore v Severnej Kórei

Vodca KĽDR Kim Čong-un je zodpovedný za to, čo sa v tábore deje.
Vodca KĽDR Kim Čong-un je zodpovedný za to, čo sa v tábore deje. (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

LONDÝN - Je neľudské, čo musia znášať väzni v severokórejskom koncentračnom tábore Chongori. Bývalý zajatec prehovoril o podmienkach v tomto zariadení Kim Čong-una.

Koncentračný tábor Chongori v Severnej Kórei je už mnoho rokov podrobovaný ostrej kvôli jeho neľudským podmienkam. Kim Čong-un tu nechal zatknúť krajanov, ktorí sa neriadia jeho ideológiou a kritizujú systém. Každý, kto vyznáva kresťanskú vieru alebo sa odváži sledovať juhokórejskú televíziu, bude poslaný do koncentračného tábora Kim Čong-una. Bývalý väzeň porozprával pre britský Expres“o podmienkach v tábore.

„Každý pondelok sme pálili mŕtvoly ... je tu miesto, ktoré vyzerá ako dom, a telá sme ukladali do okrúhlej nádrže,“ uviedol bývalý chovanec v rozhovore. „Celé zariadenie bolo nasiaknuté pachom krvi a pachom hnijúcich alebo popálených tiel.“

Pijú vodu s popolom mŕtvych tiel

Keď sú mŕtvoly spálené, ich popol sa používa ako hnojivo na poliach. Keď prší, popol sa nevyhnutne zmyje do riečnej vody. Voda, ktorú chovanci pijú a ktorú používajú na sprchovanie. Koncentračný tábor Kim Čong-una má veľmi vysokú úmrtnosť. Znovu a znovu tu dochádza podľa slov portálu Express k „zraneniam, chorobám alebo fyzickému a psychickému týraniu“, chovancov väzenskými úradníkmi, v dôsledku ktorých títo ľudia zomierajú.

Kimov režim má plnú zodpovednoť

Americký výbor pre ľudské práva v Severnej Kórei (HRNK) chce ukončiť postupy v koncentračnom tábore Chongori. "Vieme, že ľudia tu nepredstaviteľne trpia. Zverstvá v rozsiahlom systéme Severnej Kórey nezákonného zadržiavania si vyžadujú okamžitú pozornosť medzinárodného spoločenstva."

Amanda Mortwedtová Ohová, spoluautorka správy HRNK, uviedla: „Nedostatok ľudskej dôstojnosti väzňov je nechutný a Kimov režim musí byť za tieto činy zobraný na zodpovednosť.“

Viac o téme: TýranieSmrťMučenieKoncentračný táborKim Čong-unSeverná KóreaKĹDRChongori
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu