Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Historický moment pre katolícku cirkev: Žiadny iný pápež to až doteraz nikdy nespravil!

Pápež František (vpravo)
Pápež František (vpravo) (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

VATIKÁN - Pápež František prvýkrát verejne podporil registrované partnerstvá homosexuálov a odobril potrebu zákonov, ktoré takýto zväzok umožňujú. V prospech registrovaných partnerstiev sa pritom vyslovil ako vôbec prvý pápež.

Jeho slová na túto tému zazneli v novom dokumentárnom filme s názvom Francesco, ktorý mal v stredu premiéru na filmovom festivale v Ríme. "Homosexuáli majú právo byť súčasťou rodiny. Sú to božie deti... Čo potrebujeme, je zákon o registrovaných partnerstvách, aby týmto spôsobom boli právne krytí," povedal František v jednom z rozhovorov, ktoré sa objavia v zmienenom dokumente.

Pápež ďalej uviedol, že sa registrovaných partnerstiev aj v minulosti "zastával". Zjavne tým odkazoval obdobie, keď bol arcibiskupom v Buenos Aires, uvádza agentúra Reuters. Agentúra v tejto súvislosti ale pripomína, že František ešte ako arcibiskup Jorge Bergoglio podporoval istý druh právnej ochrany pre homosexuálne páry, nie však legislatívu, ktorá by ich zväzky povýšila na úroveň manželstva.

Nový dokumentárny film o pápežovi rozoberá aj ďalšie Františkovi blízke témy ako životné prostredie, chudoba, migrácia, rasová a platová nerovnosť či diskriminácia. Natočil ho americký režisér ruského pôvodu Evgeny Afineevsky.

Viac o téme: HomosexuáliPartnerstváPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu