Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Minister sa vo funkcii dlho neohrial a už je pod tlakom: Pokladajú ho za nebezpečenstvo

Akademici protestujú proti ministrovi školstva Zobraziť galériu (3)
Akademici protestujú proti ministrovi školstva (Zdroj: SITA/AP/Vanessa Gera)

VARŠAVA - Aktivisti oblečení ako ochrankári v stredu skoro ráno zavesili na budovu poľského ministerstva školstva pútač na protest proti vymenovaniu nového ministra Przemyslawa Czarneka, ktorého pokladajú za náboženského fundamentalistu a za nebezpečenstvo pre poľskú mládež a univerzity. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Univerzitní akademici v Poľsku protestujú proti vymenovaniu nového ministra školstva konzervatívnou vládou. Minister napríklad povedal, že LGBT ľudia nie sú rovnoprávni s "normálnymi ľuďmi" a ženy boli stvorené na rodenie detí, pričom vyjadril podporu telesným trestom.

Do stredy vyše 2600 profesorov a ďalších akademikov podpísalo petíciu s výzvou na bojkotovanie ministra Czarneka, člena vládnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorého tento týždeň uviedol do funkcie prezident Andrzej Duda. Czarnek bude vo svojom úrade dohliadať na systém škôl a univerzít. Do funkcie bol dosadený pri nedávnej reorganizácii vlády, ale prísahu zložil dva týždne po ostatných ministroch, až po svojom vyliečení z nákazy novým koronavírusom.

Akademici protestujú proti ministrovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Vanessa Gera)

Na pútači zavesenom aktivistami bol nápis "Bojkotujte Czarneka, homofóba, xenofóba, fundamentalistu". Ochrankári pútač rýchlo odstránili. Duda povedal, že vymenovanie Czarneka pomôže obnoviť určitú ideologickú rovnováhu v oblasti, v ktorej dominujú ľavicovo-liberálne názory.

Akademici, ktorí petíciu podpísali, však vnímajú Czarneka ako extrémistu a náboženského fundamentalistu, ktorý môže uškodiť vzdelávaciemu systému v Poľsku. Obávajú sa, že jeho nepriateľstvo voči gejom a lesbičkám znamená, že nebude chrániť sexuálne menšinových mladých ľudí, ktorí niekedy trpia depresiou a šikanovaním.

Akademici protestujú proti ministrovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Vanessa Gera)

Czarnek sa zúčastnil na demonštráciách usporiadaných krajne pravicovou organizáciou Národný radikálny tábor, pripomenula AP.

Viac o téme: ProtestŠkolstvoMinisterAktivistiPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu