Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lídri EÚ sa na summite dohodli na týždňových videokonferenciách ohľadom KORONAVÍRUSU

Charles Michel
Charles Michel (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Šéfovia štátov a vlád Európskej únie sa v piatok na summite v Bruseli dohodli, že budú takmer každý týždeň organizovať videokonferencie zamerané na koordináciu vnútroštátnych opatrení proti pandémii ochorenia COVID-19. Dôvodom je prudký nárast nových prípadov nákazy v Európe.

Predseda Európskej rady Charles Michel vo svojom prejave po skončení dvojdňového summitu pripomenul, že lídri mali "intenzívne debaty" o situácii spojenej s COVID-19."Domnievame sa, že situácia je bezprecedentná a veľmi vážna. Sme presvedčení, že je potrebné dosiahnuť ďalší pokrok v záujme väčšej koordinácie a väčšej spolupráce medzi členskými štátmi, najmä pri sledovaní, testovaní, karanténe a očkovacích látkach. Dohodli sme sa, že na úrovni Európskej rady budeme pravidelne pokračovať v riešení tejto dôležitej témy," opísal situáciu Michel.

Videokonferencie sú menej efektívne pri dosahovaní zložitých kompromisov, ale pri súčasnej pandemickej situácii sú praktickejšie ako fyzické stretnutia lídrov, ktoré zvyšujú riziko infekcie medzi politikmi a členmi ich sprievodných tímov. Toto riziko sa ukázalo aj priamo počas summitu, keď predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a fínska premiérka Sanna Marinová museli predčasne opustiť rokovania pre kontakty s osobami, ktoré boli pozitívne testované.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


O pravidelných videokonferenciách zameraných na boj proti koronakríze bolo rozhodnuté už vo štvrtok večer po tom, ako si Charles Michel vypočul odporúčania v tomto duchu od premiérov viacerých členských krajín. "Dohodli sme sa, že odteraz takmer každý týždeň budeme navzájom konzultovať najlepšie metódy a prístupy pri riešení druhej vlny šírenia nákazy COVID-19," potvrdil pre médiá írsky premiér Micheál Martin.Taliansky premiér Giuseppe Conté zas spresnil, že pravidelné videokonferencie pomôžu koordinovať opatrenia EÚ v oblasti detekcie vírusu, protikrízových obmedzení, zavádzania vakcín a liečebných terapií.

Viac o téme: DohodaSummitKoronavírusVideokonferencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu