Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hrozivé zistenie vedcov: Koronavírus prežije na niektorých povrchoch skoro mesiac! Vieme, ktoré to sú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Podľa štúdie môže koronavírus prežiť na pevnom povrchu až 28 dní. Každý, kto pri nakupovaní použije bankomat alebo samoobslužnú pokladňu, je ohrozený. Rada vedcov: Pred použitím tieto povrchy vždy očistite.

Koronavírus môže prežiť takmer mesiac na smartfónoch a bankomatoch. Špecialisti z Austrálskej štátnej agentúry pre vedecký a priemyselný výskum (Csiro) stanovili jeho životnosť až na 28 dní. To je oveľa dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo, informujú austrálske noviny Sydney Morning Herald.

Predchádzajúce štúdie, vrátane štúdií zdravotníckych úradov v USA, ukázali, že vírus je možné detekovať až tri hodiny vo vzduchu a až tri dni na povrchoch z plastu a nehrdzavejúcej ocele. Austrálski vedci podľa vlastných slov teraz dokázali, že koronavírus dokáže prežiť 28 dní na povrchoch, ako sú displeje mobilných telefónov, a dokonca aj na polymérových plastových bankovkách, aké sa používajú v Austrálii.

Výskumy uverejnené v pondelok v časopise Virology Journal sa takisto uskutočnili v tme. Pretože priame slnečné svetlo môže vírus rýchlo zabiť.

Sklo a nehrdzavejúca oceľ sú pre vírus magnety

Vedci vykonali testy aj na ďalších povrchoch, ako je nehrdzavejúca oceľ, sklo, vinyl a bavlna. Vírus zostal na skle, nehrdzavejúcej oceli a syntetických bankovkách pri izbovej teplote 20 stupňov až 28 dní. Životnosť vírusu sa skrátila na necelý týždeň, keď sa povrchy zahriali na 30 až 40 stupňov.

Podľa štúdie vírus stratil účinnosť na väčšine povrchov po šiestich až siedmich dňoch. Po dvoch týždňoch vírus nepredstavoval žiadne riziko infekcie na poréznych materiáloch, ako je bavlna.

Pravidelné čistenie používaných plôch

Preto okrem prenosu kvapôčok vo vzduchu predstavujú veľké riziko infekcie aj kontaminované povrchy. Larry Marshall, generálny riaditeľ spoločnosti Csiro: "Ak vieme, ako dlho zostáva vírus skutočne životaschopný na povrchoch, môžeme presnejšie predpovedať a oslabiť jeho šírenie a lepšie chrániť ľudí."

Podľa štúdie sa dotykové obrazovky, ako napríklad na mobilných telefónoch, samoobslužné pokladne pri nakupovaní alebo odbavovacie automaty na letiskách, pravidelne nečistia, a preto predstavujú zvýšené riziko infekcie Sars-CoV-2.

Preto naďalej platí pravidlo: Často si umývajte ruky a čistite povrchy. Vedci odporúčajú, aby ste mali vždy so sebou tubu dezinfekčného prostriedku, keď ste na cestách, a aby ste pred použitím rýchlo vyčistili používateľské rozhranie.

Viac o téme: VýskumPrežitieKoronavírusCovid-19PovrchyVeda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu