Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Počet nových prípadov nákazy v Nemecku výrazne stúpol: 4000 nových prípadov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Christoph Soeder/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecko zaznamenalo za posledných 24 hodín viac ako 4000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je výrazný nárast o viac než 1200 v porovnaní s predošlým dňom. Vyplýva to z údajov tamojších zdravotníckych úradov zo štvrtkového rána, informovala agentúra DPA.

Aktuálne údaje Inštitútu Roberta Kocha (RKI) ukazujú, že v Nemecku potvrdili za uplynulý deň 4058 novoinfikovaných. V stredu v krajine zaevidovali 2828 nových prípadov nákazy. Nemecko nezaznamenalo také vysoké denné počty nových prípadov od vrcholu pandémie z konca marca a začiatku apríla. V krajine ich vtedy pribúdalo vyše 6000 za deň predtým, ako výrazne poklesli. Počet infekcií sa začal opätovne zvyšovať v júli, približuje DPA.

V stredu sa väčšina zo 16 nemeckých spolkových krajín dohodla na tom, že zavedie zákaz pobytu ľudí z ohnísk nákazy v krajine v hoteloch v iných častiach Nemecka. Diskusie o sprísňovaní opatrení prišli v čase, keď hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert varoval, že zdravotnícke úrady snažiace sa vysledovať kontakty infikovaných by mohli byť preťažené.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V stredu tiež nemecká vláda pridala na svoj zoznam rizikových oblastí v zahraničí okrem viacerých krajín a ich častí aj päť slovenských regiónov - Bratislavu, Žilinu, Prešov, Nitru a Trnavu. Za rizikové označuje Berlín tie krajiny, v ktorých počet nových prípadov nákazy prekročí 50 na 100.000 obyvateľov za posledných sedem dní.

KORONAVÍRUS Počet nových prípadov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Riccardo De Luca)

Momentálne to platí celkovo pre 127 krajín a čiastočne pre 15 ďalších. Navrátilci z rizikových oblastí musia ísť v Nemecku do 14-dňovej karantény, kým nemajú negatívny test na koronavírus. V Nemecku sa novým druhom koronavírusu od začiatku pandémie nakazilo najmenej 310.144 ľudí a 9578 pacientov ochoreniu COVID-19 podľahlo.

Predstavitelia hovoria o znepokojujúcom náraste prípadov

V súvislosti s výrazným nárastom nových prípadov koronavírusovej nákazy v Nemecku vyzval spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn vo štvrtok ľudí, aby dodržiavali pravidlá hygieny a odstupu a nepovažovali sa za nezraniteľných. Počty sú znepokojujúce, povedal Spahn s tým, že sa to týka najmä aktuálneho skokového nárastu na viac ako 4000 novoinfikovaných za jeden deň, informovala agentúra DPA.

Nemecký minister zdravotníctva Jens
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

"Sotva nejaká iná krajina dosiaľ zvládala túto krízu tak dobre. Nesmieme premrhať, čo sme dosiahli," citovala Spahnove slová o situácii v Nemecku agentúra AFP. Minister na tlačovej konferencii v Berlíne tiež konštatoval, že medzi novoinfikovanými sú najmä mladí ľudia - a práve mladí sa často považujú za nezraniteľných. "To však nie sú," dodal s tým, že COVID-19 je stále závažné ochorenie, aj keď počty úmrtí a pacientov vyžadujúcich si intenzívnu starostlivosť sú relatívne nízke.

Šéf Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler vyjadril vo štvrtok rovnako obavy s varovaním, že denný nárast nových prípadov nákazy by v Nemecku mohol presiahnuť 10.000 alebo by mohlo dôjsť k nekontrolovanému šíreniu pandémie. Wieler označil za "paradox prevencie" to, že medzi ľuďmi narástlo nenáležité uspokojenie so situáciou práve preto, že opatrenia podniknuté od marca viedli k pomerne nízkej miere úmrtnosti, informovala agentúra AP.

Predseda lekárskeho združenia KBV Andreas Gassen uviedol, že v Nemecku sa vykonáva viac ako 1,1 milióna testov za týždeň, z ktorých je len približne 1,5 percenta pozitívnych. Je to oveľa nižšia miera než na jar, čo naznačuje menej neodhalených infekcií. Gassen tiež poznamenal, že v krajine je stále 8500 neobsadených lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti a ďalších 12.000 môže byť zriadených do siedmich dní, ak sa počet vážnych prípadov náhle zvýši.

Viac o téme: PandémiaŠtatistikyNemeckoBerlínKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu