Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Polícia zverejnila detaily o zabití Afroameričanky Taylorovej: Osem rán za drogy, ktoré nemala

Breonna Taylor
Breonna Taylor (Zdroj: SITA/Courtesy of Taylor Family attorney Sam Aguiar via AP, File)

LOUISVILLE - Polícia v americkom meste Louisville v štáte Kentucky zverejnila v stredu podrobnosti z vyšetrovania prípadu zastrelenia Afroameričanky Breonny Taylorovej belošským policajtom, ku ktorému došlo v marci. Informovala o tom agentúra AP.

Starosta mesta Greg Fisher sa vyjadril, že podľa neho bolo dôležité informácie čo najrýchlejšie zverejniť - avšak až po tom, čo z nich boli niektoré "nevyhnutné" pasáže odstránené. "Apelujem na všetkých, aby k týmto spisom pristupovali citlivo, keďže obsahujú informácie a snímky, ktoré sú traumatické a bolestivé," píše sa v starostovom vyjadrení.

Medzi zverejnenými dokumentmi sa nachádzajú prepisy výsluchov, ako aj ich audio- a videopodoby, kamerový záznam z uniforiem policajtov, správy z miesta činu a povolenia na domovú prehliadku. Polícia sa vyjadrila, že z rešpektu k osobe Taylorovej rozmazala jej fotografie a videá. Zo spisu boli zase vynechané nahrávky osobným konverzácií policajtov, ktoré zachytili kamery umiestnené na ich uniformách, pretože "vôbec nesúviseli s miestom činu alebo prípadom", vyjadrila sa polícia.

Dvadsaťšesťročnú Taylorovú postrelili osemkrát 13. marca, keď detektívi pátrajúci po drogách vyrazili predné dvere na jej byte. V príbytku Taylorovej sa však žiadne drogy nenašli. Jej smrti začala verejnosť venovať zvýšenú pozornosť po tom, ako jej rodina v máji zažalovala políciu.

Americké úrady 24. septembra vzniesli obvinenia voči jednému z trojice policajtov zodpovedných za Taylorovej zastrelenie - avšak také, ktoré s jej úmrtím priamo nesúviseli. Medzičasom bol bývalý príslušník polície v Louisville Brett Hankison obvinený len v spojitosti s výstrelmi, ktoré počas zásahu v byte Afroameričanky vystrelil do bytu susedného. Proti rozhodnutiu úradov nevzniesť zo zabitia obvinenia vypukli následne vo viacerých amerických mestách protesty.

Viac o téme: ZabitieVyšetrovaniePolícia Spojené štátyLouisvilleBreonna Taylor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu