Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Moskva kritizuje snahy o uvalenie sankcií na Rusko za kauzu Navaľnyj

Alexej Navaľný
Alexej Navaľný (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Lubimov)

BERLÍN - Nemecko a Francúzsko v stredu priamo obvinili Rusko z "účasti a zodpovednosti" na otrave ruského opozičného politika a kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Obe krajiny avizovali, že sa v súvislosti s týmto prípadom budú snažiť presadiť uvalenie sankcií EÚ. Moskva označila toto vyhlásenie za neprijateľné, a to "tak obsahom ako aj tónom".

V spoločnom vyhlásení ministrov zahraničných vecí Francúzska a Nemecka, zverejnenom agentúrou AFP, sa uvádza, že "Rusko doposiaľ neposkytlo žiadne dôveryhodné vysvetlenie" kauzy Navaľnyj.

Ministri vyjadrili presvedčenie, že "neexistuje iné hodnoverné vysvetlenie otravy Navaľného, ako je ruská účasť a zodpovednosť". Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v reakcii na toto vyhlásenie podľa agentúry Interfax uviedla, že vyhlásenie šéfov diplomacií Francúzska a Nemecka je neprijateľné svojím "obsahom i tónom". Podľa nej svedčí "o kategorickej neochote Paríža a Berlína brať do úvahy skutočnosti, ktoré ruskí predstavitelia opakovane uviedli".

Zacharovová kritizovala, že Francúzsko a Nemecko "namiesto riadnej spolupráce s Ruskou federáciou v záujme objasnenia okolností toho, čo sa stalo blogerovi" Navaľnému, "prešli teraz k vyhrážkam a pokusom" vydierať Moskvu.

Poukázala tiež na to, že Nemecko doteraz ignoruje žiadosti Ruska o poskytnutie dôkazov či výsledkov laboratórnych vyšetrení v kauze Navaľnyj. Dodala, že bez reakcie zostali aj výzvy Ruska, ktoré sú v súlade s európskym dohovorom o vzájomnej právnej pomoci.

Podľa Zacharovovej sa "Francúzsko a Nemecko v súčasnosti zjavne ujímajú vedenia v rozvíjajúcej sa protiruskej koalícii v Európskej únii, a to napriek ubezpečeniam o záväzku k partnerstvu s Ruskom, ktoré už predtým opakovane zazneli z Paríža a Berlína".

Hovorkyňa zároveň uviedla, že ak sú Paríž a Berlín pripravené "prehodnotiť tento konfrontačný smer a vzdať sa pokusov o diktát, možnosti normalizácie dialógu sú otvorené". Varovala, že ak tomu tak nie je, "urobíme si vlastné závery". Zdôraznila tiež, že "biznis ako obvykle" s Berlínom a Parížom "nepovažujeme za možný".

Sankcie, ktoré chcú Francúzsko a Nemecko navrhnúť v EÚ, sa majú týkať "fyzických osôb a jednej štruktúry", ktoré majú podľa oboch západných štátov niečo spoločné s nervovoparalytickou látkou novičok.

Podľa zistení nemeckého vojenského laboratória ako aj podľa iných nezávislých skúmaní vo Francúzsku a vo Švédsku bola látka práve tohto typu použitá pri pokuse o otravu Alexeja Navaľného.

K tomuto záveru dospela aj Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá v utorok potvrdila, že v skúmaných vzorkách odobratých Navaľnému boli nájdené stopy látky zo skupiny novičok. K rovnakým výsledkom dospeli aj laboratóriá v Nemecku.

Navaľnému prišlo nevoľno a upadol do kómy, keď 20. augusta cestoval lietadlom z Tomska do Moskvy. Piloti lietadla urgentne pristáli v sibírskom meste Omsk, kde ho hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti toxikologického oddelenia.

O dva dni - 22. augusta - povolili lekári z Omska Navaľného prevoz špeciálnym lietadlom do Nemecka, kde sa liečil v berlínskej klinike Charité. Z nemocnice ho prepustili 23. septembra.  Podľa slov Navaľného je za jeho otravou ruský prezident Vladimir Putin. Rusko svoju účasť na pokuse o otravu Navaľného naďalej popiera.

Viac o téme: OtravaKremeľAlexej NavaľnýNovičok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu