Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Rusku vyhlásili pátranie po bieloruskej opozičnej líderke Cichanovskej

Svitlana Cichanovská
Svitlana Cichanovská (Zdroj: TASR/ AP )

MOSKVA - Rusko vyhlásilo pátranie po bývalej kandidátke prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlane Cichanovskej. Podľa agentúry Interfax to vyplýva z oficiálneho oznámenia zverejneného na webe ruského ministerstva vnútra, kde sa uvádza, že je hľadaná na základe "článku trestného zákona", ktorý však nie je špecifikovaný.

Agentúra TASS s odvolaním sa na ruské orgány činné v trestnom konaní uviedla, že Cichanovská je už hľadaná v Bielorusku a keďže bola zaradená na medzištátny zoznam hľadaných osôb, bude sa po nej pátrať aj v Rusku.

Predtým bol na zoznam osôb hľadaných na území Ruskej federácie zaradený aj bývalý bieloruský diplomat a exriaditeľ správy Parku vysokých technológií Valeryj Capkala, ktorý sa v Bielorusku neúspešne pokúšal o registráciu ako kandidát nedávnych prezidentských volieb a momentálne sa v zahraničí angažuje na strane bieloruskej opozície.

Cichanovská je v Bielorusku obvinená z výziev k činom ohrozujúcim bezpečnosť štátu. V rovnakej veci sú v Bielorusku stíhaní a vo väzbe vyšetrovaní Cichanovskej kolegovia, členovia predsedníctva opozičnej Koordinačnej rady Maryja Kalesnikavová a Maxim Znak.

Podľa oficiálnych údajov bieloruskej Ústrednej volebnej komisie získala Cichanovská v prezidentských voľbách, ktoré sa konali 9. augusta, spolu 10,1 percenta hlasov. Počas hlasovania i po voľbách sa objavili správy o rozsiahlom falšovaní výsledkov, v dôsledku čoho v Bielorusku vypukli masové protesty, ktoré neutíchajú a majú rôzne podoby - od masových demonštrácií cez susedské párty vo vnútroblokoch bytových domov po grafity na múroch či vtipy šírené na internete.

Väčšina verejných zhromaždení - bez ohľadu na počet a vek účastníkov - vyvoláva reakciu polície - často vrátane použitia násilia a zatýkania. Samotná Cichanovská nepriznala svoju volebnú porážku a vyhlásila sa za "jediného vodcu zvoleného bieloruským ľudom".

Momentálne sa Cichanovská nachádza v EÚ. Bielorusko bola nútená opustiť krátko po voľbách pre tlak a vyhrážky úradov požadujúcich, aby uznala výsledky volieb a víťazstvo Alexandra Lukašenka.

Viac o téme: Prezidentské voľbyPátranieKandidátkaSvitlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu