Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prítomnosť ruských základní udržiava vojenskú rovnováhu, tvrdí sýrsky prezident

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: TASR/SANA via AP)

AMMÁN - Prítomnosť ruských vojenských a námorných základní v Sýrii je náprotivkom vplyvu západných mocností v blízkovýchodnom regióne, uviedol sýrsky prezident Bašár Asad v rozhovore pre televíziu ruského ministerstva obrany. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

Asad v interview pri príležitosti piateho výročia ruskej intervencie v Sýrii ďalej uviedol, že Rusko hrá kľúčovú rolu pri udržaní globálnej vojenskej rovnováhy a je aj protiváhou dominancie Washingtonu v uvedenej zemepisnej oblasti.

Okrem leteckej základne Humajmím má Rusko v Sýrii pod kontrolou aj námornú základňu v meste Tartús na pobreží Stredozemného mora, ktorá je v prevádzke už od čias Sovietskeho zväzu. Rusko podniká v Sýrii nálety od roku 2015 a na základe dohody s tamojšou vládou tam začalo v roku 2017 upevňovať svoju trvalú vojenskú prítomnosť.

V auguste tohto roku boli zverejnené ruské vládne dokumenty, v ktorých sa uvádza, že Sýria odobrila rozšírenie ruskej leteckej základne Humajmím. Podľa Asada bola jeho armáda pred ruskou intervenciou v "nebezpečnej situácii", keďže čelila ozbrojenej opozícii s podporou Washingtonu a iných západných mocností, ako aj Saudskej Arábie a Kataru.

Asad dokázal s pomocou Moskvy a Iránom podporovaných milícii získať späť väčšinu územia, ktoré stratil v tomto skoro desaťročnom konflikte. Washington a jeho spojenci však tvrdia, že ruské a sýrske bombardovanie je vojnový zločin, ktorý vysídlil milióny ľudí a usmrtil tisíce civilistov. Moskva a Damask s týmto názorom nesúhlasia a trvajú na tom, že bojujú proti islamským militantom.

Viac o téme: Sýrsky prezidentBašár AsadRuské základne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu